Region

DPS održao hitnu sednicu Predsedništva: Pozivaju na dijalog s partijama, od odgovora zavisiće dalji koraci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/11/2022

-

12:21

DPS održao hitnu sednicu Predsedništva: Pozivaju na dijalog s partijama, od odgovora zavisiće dalji koraci
DPS održao hitnu sednicu Predsedništva: Pozivaju na dijalog s partijama, od odgovora zavisiće dalji koraci - Copyright AP/ Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića održala je sednicu Predsedništva nakon koje je pozvala na odustajanje od usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i na dijalog o izlasku iz ustavne i političke krize.

DPS je ovaj poziv uputio posle sednice kojom je predsedavao Ðukanović, uz poruku da odgovor očekuju do kraja sedmice od kojeg će, kako kažu, zavisiti i dalji potezi ove stranke. "Po poslednji put pozivamo sve političke subjekte u zemlji, a posebno one koji tvore juče nesporno potvrđenu parlamentarnu većinu da sednemo za sto i kroz stvarni dijalog dođemo do rešenja koje će značiti stvaranje preduslova za punu funkcionalnost Ustavnog suda i za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu, nacionalno odgovornu, političku i evropsku vladu", navodi se u saopštenju DPS.

AP/ Risto Bozovic

 

Iz Ðukanovićeve stranke predlažu da se proces izbora sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se pokuša doći do dogovora o izboru četvoro sudija što bi, kako navode, sprečilo dalje urušavanje državnog sistema donošenjem antisistemskih, antiustavnih zakona poput izmenjenog Zakona o predsedniku.

Ukoliko, kako navode, ovaj poslednji poziv ne urodi plodom, i ukoliko do kraja nedelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namere da se "vrši ustavnu puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno delovanje obesmišljeno i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje".

"Od odgovora koji očekujemo do kraja radne nedelje zavisiće i dalji potezi Demokratske partije socijalista", navodi se, između ostalog, u saopštenju DPS. Oni su pozvali na odustajanje od usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i ocenili da je, kako kažu, "ovakav akt brutalnog pravnog nasilja nastavak politike destrukcije koja ima za cilj institucionalno razarenje Crne Gore kako bi se država učinila nefunkcionalnom".

Tako bi se, kažu, stekao alibi za finale projekta koji znači ukidanje suvereniteta, a potom i nezavisnosti obnovljene na referendumu 2006.

"Protagonista ovakvog scenarija je proruski izvođač radova velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori - Demokratski front. Nažalost, takvom njihovom naumu su se pridružile i stranke koje se makar deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore", stoji u saopštenju.

Konstatuju da je usvajanjem Zakona o predsedniku obesmišljena uloga i Skupštine Crne Gore. "Ukoliko parlamentarna većina ostane pri stavu da ovakav zakon treba da postane deo pravnog poretka države, onda dalje delovanje kroz institucije sistema gubi svaki smisao. Zbog svega navedenog, kao i alarmantne društvene situacije koja ovih dana doživljava kulminaciju nakon dvoipogodišnje krize koja je započela nakon poslednjih parlamentarnih izbora (avgusta 2020.)", stoji u saopštenju.

Izmenom zakona omogućeno da Lekić postane mandatar

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili izmene Zakona o predsedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF). Za je glasao 41 poslanik, protiv jedan, dok poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) nisu bili u plenarnoj sali tokom glasanja.

EPA/BORIS PEJOVIC

Miodrag Lekić viđen za novog mandatara

Izmene Zakona o predsedniku usvojene su nakon višečasovne burne rasprave i međusobnih optužbi poslanika "stare parlamentarne većine" i DPS i njenih koalicionih partnera, koji su tvrdili da je usvajanje ovih izmena "ustavni puč", dok je predlagač izmena isticao da je reč o dokumentu koji aktuelnog predsednika Mila Ðukanovića treba da vrati u "ustavni okvir".

Izmenjeni Zakon omogućava da lider Demosa Miodrag Lekić, koga su predložile stranke pobednice avgustovskih izbora 2020., bude mandar za formiranje nove crnogorske vlade, što je Ðukanović ignorisao i predložio skraćenje mandata Skupštini. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa