Region

Ðukanović iz Egipta podržao protest u Podgorici protiv usvojenih izmena Zakona o predsedniku

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

09:47

Ðukanović iz Egipta podržao protest u Podgorici protiv usvojenih izmena Zakona o predsedniku
Milo Đukanović - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović podržao je protest koji će biti održan danas u Podgorici protiv usvojenih izmena Zakona o predsedniku.

Građane su na protest pozvale Ðukanovićeva DPS i stranke koje su njeni tradicionalni partneri SDP, SD i LP, kao i Forum Luča, koji je formalni organizator protesta. Oni će tražiti povlačenje nedavno usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i održavnje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ðukanović neće biti na protestu, jer službeno boravi u Egiptu, ali ga je podržao i poručio da nema opasnijeg podrivanja institucija nego kada se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak.

“Podrška sutrašnjem protestnom skupu čiji je cilj vraćanje kredibiliteta i legitimiteta institucijama i zaštita Crne Gore. Nema opasnijeg podrivanja institucija nego kad se u parlamentu ne poštuje Ustav i ruši ustavni poredak”, napisao je Ðukanović sinoć na Tviteru.

Prethodno, Ðukanović nije potpisao usvojeni izmenjeni Zakon o predsedniku već ga je vratio Skupštini na ponovo razmatranje.

Povlačenje Zakona o predsedniku ranije je zatražila Ðukanovićeva DPS, a u protivnom zapretili su protestima i drugim vaninstitucionalnim delovanjem.

Javno okupljanje je prijavljeno i definisani su program i ciljevi, a protest će snimati MUP. Protest će biti održan pod sloganom "Ima nas" biće održan u 18 sati.

Izmenjeni Zakon o predsedniku usvojen je prošle sedmice u Skupštini Crne Gore većinom poslaničkih glasova "stare" parlamentarne većine, uz veliko protivljenje DPS-a i stranaka njenih tradicionalnihh koalicionih partnera.

Izmene Zakona je predložio Demokratski front s ciljem da se, kako su naveli, Ðukanović vrati u ustavne okvire i predloži lidera Demosa Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

Ðukanović je, naime, ignorisao predlog da Lekić bude mandatar vlade koja bi zamenila vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je nepoverenje izglasano na inicijativu DPS-a, a nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. DPS je takođe podržao formiranje Abazovićeve manjinske vlade, ali nije bio njen deo.

U oštroj raspravi na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo o izmeni Zakona o predsedniku, poslanici stranaka "stare" parlamentarne većine ukazivali su da je to jedini načini za izlazak iz političke i ekonomske krize u Crnoj Gori, dok su protivnici izmena tvrdili da je reč o "ustavnom puču".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa