Region

Ambasade zabrinute zbog izmene Zakona o predsedniku: Sve glasniji pozivi u Podgorici za dogovor Đukanovića i partija

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

11:28

Ambasade zabrinute zbog izmene Zakona o predsedniku: Sve glasniji pozivi u Podgorici za dogovor Đukanovića i partija
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija, SAD i Velika Britanija u odvojenim reagovanjima izrazile su zabrinutost zbog usvojenih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore i pozvale lidere stranaka da zajedno nađu izlaz iz "trenutnog političkog ćorsokaka".

"Sjedinjene Države su zabrinute zbog eskalacije zapaljive retorike i neodgovorne konfrontacije crnogorskih lidera poslednjih dana. Pozivamo sve strane da rade zajedno na pronalaženju izlaza iz trenutne političke krize, koji bi bio u skladu sa Ustavom", saopštila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na Fejsbuku.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks je povodom usvajanja izmenjenog Zakona o predsedniku pozvala vladu i ostale političke činioce da se “uzdrže od koraka koji izazivaju dalje podele“.

“Zakon koji je usvojen u Skupštini se potencijalno dotiče ustavnih pitanja. Ova situacija naglašava od kakvog je vitalnog značaja da se obezbedi funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori”, objavila je Medoks na Tviteru.

Oglasile su se i portparolka Evropske Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez i ambasadorka EU u Podgorici Oana Kristina Popa.

“Svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je posebno osetljivo zbog odsustva efikasnog ustavnog suda, gde parlament u više navrata nije uspeo da imenuje potreban broj sudija kako bi obezbedio njegovo pravilno funkcionisanje. Članovi Ustavnog suda moraju biti hitno imenovani”, poručila je Hernandez u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Evropska unija pozvala je političke aktere da tragaju za brzom deeskalacijom i dogovore se o rešenju “trenutnog političkog ćorsokaka”, kako bi se ostvarila želja građana Crne Gore da se pridruže EU.

“Godišnji izveštaj EU izrazio je zabrinutost povodom pitanja vladavine prava i odsustva političkog dijaloga”, podsetila je Pisonero.

Ambasadorka Oana Kristina Popa je istakla da sudije Ustavnog suda moraju biti hitno izabrane. “EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija i da se dogovore o rešenju trenutne političke blokade, kako bi u skladu sa željom građana ostvarili napredak u pristupanju EU”, navela je Popa.

"Đukanović i partije da povedu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz krize"

Podgorički Institut alternativa pozvao je predsednika države Mila Ðukanovića i predstavnike političkih partija u Skupštini da započnu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz ustavne i političke krize.

U saopštenju Instituta, koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Stevo Muk, navodi se da je ustavna i politička kriza u Crnoj Gori izazvana, između ostalog, odlukom Ðukanovića da ne imenuje mandatara u skladu sa ustavnim dužnostima, a koja se može dodatno produbiti usvajanjem "kontroverznih izmena Zakona o predsedniku".

U takvoj ustavnoj i političkoj situaciji i zbog činjenice da ne postoji mogućnost da ustavnost odluke predsednika i ustavnost usvojenog zakona bude ocenjena od Ustavnog suda, razrešenje krize se, kažu, mora tražiti u političkom dijalogu koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda, i puni legitimitet izabranih poslanika i vlade.

Minimum dogovora, ističe se, mora da bude obezbeđenje neophodne većine za izbor sudija Ustavnog suda i određivanje datuma parlamentarnih izbora.

"Dogovor može, ukoliko bude političke volje, uključiti i izbor nedostajućih članova Sudskog saveta, kao i dogovor o izmenama i dopunama propisa koji uređuju izborni proces", naveo je Muk, prenele su podgoričke Vijesti.

Nakon višečasovne rasprave poslanici crnogorskog parlamenta su, na predlog Demokratskog fronta, u noći između utorka i srede usvojili izmene Zakona o predsedniku, nakon što je Milo Ðukanović odbio da mandat za formiranje nove vlade da Miodragu Lekiću na predlog "stare" parlamentarne većine. Umesto da mandat da Lekiću, Ðukanović je predložio raspuštanje Skupštine Crne Gore, koji nije prihvaćen iz proceduralnihh razloga.

Stranke pobednice avgustovski izbora 2020. su podržale izmene Zakona o predsedniku, koji će, kako su naveli, omogućiti izlazak iz blokade državnih institucija, dok su poslanici DPS i stranaka njihovih tradicionalnih partnera tvrdili da je usvajanje ovih izmena "ustavni puč".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa