Region

Članovi Predsedništva BiH položili zakletvu, Cvijanović: Dolazim ispružene ruke i sa dobrim namerama

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

13:39

Članovi Predsedništva BiH položili zakletvu, Cvijanović: Dolazim ispružene ruke i sa dobrim namerama
Članovi Predsedništva BiH položili zakletvu - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili su danas zakletvu da će savesno obavljati dužnost na koju su izabrani. Prethodno im je predsednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović uručio sertifikate o novoj funkciji.


Zakletvu su položili srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, hrvatski član, koji je i ovog puta izabran glasovima Bošnjaka u toj najviše državno telo, Željko Komšić i bošnjačkom članu Denis Bećirović.

Cvijanović je prva žena članica Predsedništva BiH i ujedno prva predsedavajuća ovog najvišeg državnog tela.

Cijvanović: Potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima

Ona je nakon zakleve poručila da je od presudnog značaja za BiH da se dosledno uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura. Naglasila je da u Predsedništvo dolazi ispružene ruke i sa dobrim namerama.


"Želim da zajedno, u skladu s našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu", rekla je Cvijanović.

Istakla je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.

Navela je da veruje da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako dati svoj doprinos traženju rešenja za postojeće probleme.

Smatra da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, a ne da bilo ko izvana nameće rešenja.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

 


"Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Jer ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe", rekla je Cvijanović.

Dodala je da postoje mnoge stvari oko kojih se, kako je rekla, "ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost".

"Ali, mera našeg uspeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmerimo ka onim ciljevima koji su pođednako važni za sve", rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je zagovornik toga da se razgovara o svim značajnim pitanjima.

"Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regiji. Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima delimo granicu, ali i sa Severnom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire", rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je jedno od strateških opredeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.


Istakla je da je Dejton okvir koji je obezbedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Pojasnila je i svoj stav oko učešća stranog faktora u BiH.

Naglasila je da ne veruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktoram već da isključivo veruje u dijalog i saradnju.

Istakla je, između ostalog, i da veruje da unutrašnji dijalog može pomoći da "sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu".

Komšić: Radiću na NATO putu

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je i na ovim izborima u to najviše državno telo izabran glasovima Bošnjaka, nakon preuzima dužnosti je poručio da će raditi na NATO putu BiH, te da će BiH i njene institucije biti pouzdan regionalni partnerima svima onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi društveni razvoj.

Komšić, kome je ovo četvrti mandat u Predsedništvu BiH, rekao je da neće propustiti priliku koja se može ukazati, da kroz aktiviranje MAP-a bude odblokiran proces NATO integracija.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

 

 

"Ta prilika se ukazala, i ona je iskorišćena dostavljanjem Programa reformi u sedište NATO u Briselu, koji je prvo upućen od Predsedništva BiH, a zatim i od Veća ministara BiH", rekao je Komšić i dodao da je zadovoljan tom činjenicom.

Ponovo će, kazao je, uraditi sve što je u njegovoj moći da BiH kao država načini i poslednji korak ka njenom punopravnom članstvu u NATO savezu.

“Ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjsko politički prioritet. Destrukcija implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji, i grubo ignorisanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, nažalost preti da od evropskog puta BiH napravi sekundarni spoljnopolitički prioritet, s obzirom na razmere kršenja evropskih standarda i principa, posebno u pogledu jednakosti građana pred zakonom i Ustavom...", kazao je Komšić.

Komšić zemljama u susedstvu poručio da ima samo jednu, jednostavnu poruku.

"Poštovaćemo vas onoliko koliko vi poštujete državu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet. Bosna i Hercegovina nikome ništa nije dužna, a mnogi su puno toga dužni njoj. Prošlo je vreme svakojakih opravdavanja samo zbog toga što hoćemo i želimo da živimo u svojoj normalnoj, mirnoj i prosperitetnoj državi”, rekao je, između ostalog, Komšić.

Bećirović : Proglasimo 21. vek epohom mira

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović je nakon polaganja zakletve poručio da se prošlost ne može promeniti, ali se iz nje mogu izvući pouke za popravljanje loše sadašnjosti i izgradnju temelja sigurnije budućnosti.

 

Tanjug AP/Armin Durgut

 

 

Istakao je da svi nivoi vlasti u BiH treba da se fokusiraju na rešavanje egzistencijalnih pitanja.

"Svi mi u Bosni i Hercegovini imamo zajedničke protivnike: siromaštvo, nezaposlenost, nepravdu i masovan odlazak ljudi iz naše zemlje, posebno mladih. Ovi protivnici ne poznaju političke, etničke, verske i druge razlike i oni jednako prete svim ljudima", rekao je Bećirović.

Krajnje je vreme, istakao je, da delujemo odgovorno i zajednički kako bi se suprotstavili stvarnim problemima.

"Moja vizija Bosne i Hercegovine je demokratska, pravna i evropska država. Zemlja u kojoj se slobodno razvijaju i poštuju različiti identiteti - etnički, verski, regionalni, socijalni i drugi, ali i izgrađuje zajednički državni identitet Bosne i Hercegovine. To je vizija slobodne, otvorene, multietničke, evropske, kreativne i za investicije privlačne države", poručio je Bećirović.

Pozvao je sve da se okrenu politici mira, saradnje i jačanja ekonomije.

"Političari u Bosni i Hercegovini ne smeju biti sebični i raditi samo za svoju popularnost i korist. Radimo za interese osiromašenih i obespravljenih ljudi. Ne gradimo političku popularnost na svađama i konfliktima. Iz sejanja pretnji i tenzija može nicati samo seme bede i nesreće", rekao je Bećirović.

Rekao je da je njegova ruka ispružena za saradnju prema svima koji žele dobro ljudima u BiH.

"Istovremeno biću odlučan u odbrani demokratske, pravne, evropske i multietničke države Bosne i Hercegovine. Ne postoji nijedan pravni, politički, moralni, istorijski i civilizacijski osnov za osporavanje države Bosne i Hercegovine", kazaoje.

Istakao je da se danas snaga iskazuje saradnjom i dijalogom a ne uvredama i pretnjama.

"Vreme je da podvučemo crtu i priznamo da su svađe i podele put u siromaštvo i izolaciju. Vreme je da se uzdignemo iznad svađa i ljutnji kako bismo na najoptimalniji način iskoristili sadašnjost i gradili bolju budućnost", kazao je.

Poručio je da su strateški ciljevi BiH punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Osvrnuo se i na događaje u Ukrajini i pozvao na iskazivanje solidarnosti sa Ukrajincima, ali i sa drugima.

"Regionalna saradnja je jedan od primarnih interesa države Bosne i Hercegovine i važan preduslov integracije u EU. Dobri odnosi sa susedima garantiraju mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, investicije, rast turizma, kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju s državama u regiji. Poštovanje međunarodnog prava, ravnopravna saradnja i partnerstvo u regiji može rezultirati prosperitetom cele regije", rekao je Bećirović.

Kako je rekao, dobranamernima u regionu poručuje da u građanima i narodima Bosne i Hercegovine imaju iskrene prijatelje i pouzdane partnere.

"Danas iz Sarajeva upućujem posebnu poruku ljudima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i celom regionu koja glasi: proglasimo zajedno XXI stoleće epohom mira i razvoja i okrenimo se najboljoj mogućoj ekonomskoj i drugim vidovima saradnje", rekao je, između ostalog, Bećirović.

Komentari (0)

Evropa