Region

Mandić: Glasaćemo za sve kandidate za članove Ustavnog suda, pozivamo opoziciju da uradi isto

Komentari

Autor: RTCG

16/11/2022

-

14:46

Mandić: Glasaćemo za sve kandidate za članove Ustavnog suda, pozivamo opoziciju da uradi isto
Mandić: Glasaćemo za sve kandidate za članove Ustavnog suda, pozivamo opoziciju da uradi isto - Copyright Tanjug/Milica Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Na sastanku lidera partija stare parlamentarne većine u Crnoj Gori odlučeno je da će glasati za sve kandidate za članove Ustavnog suda. Kako je nakon sastanka rekao jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, stranke su dogovorile da jedinstveno deluju u narednom periodu.

"Mi smo odlučili da ćemo da dođemo na satanak u petak kod predsednice Đurović. Mi ćemo na ponovljenom glasanju za članove Ustavnog suda glasati za sve kandidate. Odlucili smo da pozovemo opoziciju da i oni glasaju za neke kandidate", kazao je Mandić.

Dodao je da je današnji sastanak važan iz dva razloga: "Parlamentarna većina može da preuzme odgovornost, drugi cilj je da međunarodnoj javnosti, predstavnicima ambasada da i njima pošalje poruku da postoji parlamentarna većina i da te dobre usluge koje nam se nude, da nas poštede tih dobrih usluga."

Istakao je da će zajedničko delovanje uslediti nakon glasanja za izbor sudija Ustavnog suda. "Izbor sudija će biti 28. novembra, kad vidimo imamo li funkcionalan sud donosićemo odluke vezano za zakone ostale i onaj o predsedniku", kazao je Mandić.

Tema sastanka u Skupštini Crne Gore bila je rešavanje političke krize sa posebnim akcentom na formiranje nove Vlade s obzirom na to da je Miodrag Lekić već formalno predložen za mandatara. Sastanak je sazvan na nivou predsednika partija.

Sastanku su prisustvovali lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Demosa Miodrag Lekić, poslanici Pokreta za promjene Branko Radulović, Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, Socijalističke narodne partije Bogdan Božović i Demokrata Dragan Krapović.

Na sastanku su bili i lideri Prave i Ujedinjene Crne Gore, Marko Milačić i Goran Danilović, Raničke partije Maksim Vučinić, kao i funkcioner Civisa Zoran Miljanić.

Takođe, skuštinska većina je juče potpisala predlog da se pokrene postupak provere da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav odlukom da ne predloži Lekića za mandatara.

Izbor članova Ustavnog sud će naredne sedmice, 28. novembra biti na dnevnom redu Skupštine, pa će i to biti tema razgovora.

U pitanju je drugi krug izbora sudija, jer je Ustavni sud Crne Gore sprečen da donosi odluke zbog toga što nema dovoljan broj izabranih sudija za odlučivanje. Za izbor sudija potrebna je dvotrećinska većina poslaničkih glasova.

Na prethodnoj sednici sudije nisu izabrane, a Demokratska partija socijalsita odlučila je da ne dođe na sednicu Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa