Region

Picula: Prevremeni parlamentarni izbori najbolje rešenje za CG

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

17:03

Picula: Prevremeni parlamentarni izbori najbolje rešenje za CG
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula smatra da bi prevremeni parlamentarni izbori bili najbolje rešenje umesto, kako kaže, neuspešnih pokušaja preslagavanja i dubioznih manevara kojima se pokušava očuvati ovaj sastav Skupštine.

"Više sam puta već ocenio da bi za zdravlje institucija najbolje bilo da se provedu vanredni parlamentarni izbori. To bi bio najlegitimniji potez sa ciljem formiranja jasne skupštinske većine. Ujedno bi predstavljao izlaz iz trenda institucionalnog nazadovanja jer je crnogorski put prema EU dramatično usporio. Ne sme se zanemariti niti kontekst ozbiljno promenjenih geopolitičkih okolnosti u kojima živimo, gde zacrtani evroatlantski smer Crne Gore ne sme biti doveden u pitanje”, rekao je Picula za podgoričke Vijesti.

On je ponovio da se vrednosti i norme koje baštini i razvija EU temelje na poštovanju i doslednom sprovođenju zakona kao i demokratskih načela, navodeći da su izmenama Zakona o predsjedniku ovi postulati narušeni.

”Ustavom zajamčena ovlašćenja predsednika ne mogu se menjati donošenjem izmena jednog Zakona, već bi za to trebalo da postoji dvotrećinska većina svih zastupnika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav. Reč je, dakle, o pokušaju razgradnje ustavnopravnih normi u dnevnopolitičke svrhe. Čak i da izmene ovlasti predsednika nisu neustavne, predsednik nema nikakvu obavezu da imenuje mandatara nove vlade bez jasne većine koje za to i dalje nema", kaže Picula komentarišući aktuelnu situaciju u Crnoj Gori.

Picula je kazao da protesti zbog izmena Zakona o predsedniku imaju stranačku pozadinu, uprkos tome što ih formalno organizuje civilna organizacija, ali da su njegove poruke o izazivanju ustavne nestabilnosti, kako navodi, nažalost tačne.

"Ako se protesti nastave, kako je najavljeno, nadam se da će, kao i početkom ove sedmice, ostati mirni. Uvek sam za opciju u kojoj se javni protesti nastavljaju u obliku političkog dijaloga sučeljenih interesa. Bez toga, protesti mogu s vremenom okupljati samo sve frustriranije ljude koji sve teže racionalno komuniciraju", kaže on.

Komentarišući postojanje političke volje za izbor sudija Ustavnog suda, Picula kaže da se nada da su politički akteri svesni svoje odgovornosti, jer nefunkcionalnost Ustavnog suda nikako nije bezazleno pitanje.

"Pitanje izbora sudija Ustavnog suda je apsolutni prioritet jer Crna Gora ne može napred bez rešenja tog problema. Ustav jasno govori o tome kakva je vrsta većine potrebna za izbor ustavnih sudija. Međutim, mislim da građani Crne Gore, kao i partneri Podgorice iz inostranstva, ne očekuju dogovor dovoljnog broja stranaka potrebnog za izbor ustavnih sudija", kaže Picula i dodaje:

"Svi su naime poučeni iskustvom sve žešćeg političkog sukobljavanja tokom poslednje dve godine između opozicije i vladajućih, ali i sukoba unutar koalicija na vlasti. Delim takvo razmišljanje".

Komentari (0)

Evropa