Region

Novi pokušaj za formiranje vlade u Crnoj Gori: Danas sastanak lidera stare-nove većine u Skupštini

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

10:26

Novi pokušaj za formiranje vlade u Crnoj Gori: Danas sastanak lidera stare-nove većine u Skupštini
Novi pokušaj za formiranje vlade u Crnoj Gori: Danas sastanak lidera stare-nove većine u Skupštini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri stranaka stare-nove većine u crnogorskom parlamentu razgovaraće danas o mogućnostima za formiranje nove vlade, izboru sudija Ustavnog suda i inicijativi za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Ðukanović prekršio Ustav, pišu podgoričke Vijesti.

Poslanici stranaka pobednica na izborima održanim avgusta 2020. juče su podneli skupštini inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Ðukanović povredio Ustav odbijanjem da njihovog kandidata Miodraga Lekića predloži za mandatare.

Predlog su podnele: Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija.

Da li je predsednik ovredio Ustav procenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od ukupno sedam sudija, četvoro je otišlo u penziju.

Istovremeno, predsednica parlamenta Danijela Ðurović pozvala je da se u petak nastavi parlamentarnog dijalog o izlasku Crne Gore iz krize.

"Jasno je da su nefunkcionalan Ustavni sud, status vlade kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepoverenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rešenja i postupaka, pitanja koja se moraju što pre rešavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu", navela je Ðurović u jučerašnjem pozivu.

Navela je i da očekuje da će se ovog puta pozivu odazvati predsednici svih političkih subjekata.

Prošli sastanak napustili su lideri DF-a, zbog nedolaska predsednika DPS i države Mila Ðukanovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa