Region

Đukanović tražio hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakon o predsedniku

Komentari

Autor: Pobjeda

10/11/2022

-

08:15

Đukanović tražio hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakon o predsedniku
Đukanović tražio hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakon o predsedniku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović obratio se predsednici Venecijanske komisije Kler Bazi Malori i zatražio da to telo da hitno mišljenje na Zakon o predsedniku, koji je vratio Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje.

Kako je saopštio savetnik Predsednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, Đukanović se Malori obratio ceneći intenzivnu i sadržajnu saradnju Crne Gore i Venecijanske komisije, u svetlu izuzetnog doprinosa koji je Komisija dala prilikom izrade Ustava Crne Gore od 2007. godine, pripremi i donošenju amandmana na isti 2013. godine, kao i u procesu donošenja zakona u oblastima izbornog zakonodavstva, pravosuđa, ljudskih prava i sloboda i vladavine prava u celini, piše Pobjeda.

Đukanović je rekao da je "duže od deceniju struktura obraćanja Komisiji sa različitih državnih adresa, uz dominantno zajednički politički interes većine političkih subjekata u Crnoj Gori, vođena namerom da se uvažavajući mišljenja Venecijanske komisije dođe do pravnog, političkog i demokratskog snaženja ukupnog institucionalnog okvira u Crnoj Gori, te da je sama demokratska tranzicija vlasti, nakon održanih parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, u tom trenutku, bila jedan od dokaza dosegnutog visokog nivoa demokratske zrelosti crnogorskog društva".

"Međutim, dinamičan razvoj društvenopolitičkih događaja i karakterističnih postupanja institucija sistema, od tada do danas, nedvosmisleno ukazuju da su ključni državni organi prevashodno zaduženi za afirmisanje i očuvanje vladavine prava suočeni sa sve izraženijim izazovima, takvim da je njihov rad u punom kapacitetu onemogućen ili je čak u celosti blokiran", navodi se u saopštenju.

Predsednik Crne Gore je, dodaje Bastijančić, naročito problematizovao to što, i pored nefunkcionisanja Ustavnog suda Crne Gore, određeni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti čine korake koji, reklo bi se, zalaze mimo ograničene ravni njihovih Ustavom definisanih nadležnosti, za šta je najbolji primer nedavno donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, podržano glasovima 41 poslanika.

"Na kraju, naglašavajući da bi posledica mogućeg ponovnog izglasavanja spornog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore na skupštinskom plenumu, i njegovog stupanja na snagu u vrlo kratkom roku, mogla biti urušavanje ustavnog poretka Crne Gore i univerzalnih pravnih vrijednosti, šef Države zatražio je da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na ovaj Zakon, koji je, kako je poznato, vratio Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje", saopštio je Bastijančić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa