Region

"Teška pitanja na sto, ne pod tepih": Abazović za Euronews Srbija o odnosima s Beogradom, poziciji Đukanovića i izborima

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

17/11/2022

-

17:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Moramo zauvek da rešimo teška pitanja u odnosima Beograda i Podgorice i da koračamo dalje, poručio je premijer Crne Gore Dritan Abazović u intervjuu za Euronews Srbija. Međutim, istakao je da će rešavanje pitanja ambasadora potrajati još nekoliko meseci jer se Crna Gora nalazi u specifičnoj političkoj situaciji. On je govorio i o poziciji predsednika Mila Đukanovića, ali i o eventualnim izborima u Crnoj Gori. 

Čini se da su odnosi između Beograda i Podgorice najbolji u nekom poslednjem periodu. Opet, dolazite u susednu zemlju u kojoj nemate ambasadora, slično je i u suprotnom smeru. Hoće li se to pitanje rešavati i kako?

- Kod nas u Crnoj Gori, to pitanje može da se reši tek na proleće kada dobijemo novog predsednika države. Teško da ćemo moći da ga rešimo sada, ne zato što Vlada nema volju. Vlada ima volju, ima i kandidata, međutim, znate da smo u procesu kohabitacije, da premijer dolazi iz jedne političke grupacije, predsednik države iz druge, to je sada situacija u Crnoj Gori. Ja mislim da će to potrajati još par meseci i mi ćemo onda moći da završimo ovu našu obavezu.

S druge strane, tek je formirana nova-stara vlada Republike Srbije, nisu ni oni to zaboravili. Po meni je najvažniji ovaj prvi deo koji ste i sami naveli da su odnosi dve države mnogo bolji nego što su bili ranije, a da, čini mi se ulažemo napore, uz neke unutrašnje probleme koje verovatno svi imamo, da se oni uzdignu na još viši nivo.

Mogu li se oni podići na viši nivo kada znamo da je u Srbiji Svetozar Marović i da nema naznaka da bi on u skorije vreme mogao biti izručen Crnoj Gori?

- Odličan primer da promenimo praksu. Ono što je naš zahtev koji ostaje otvoren, da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori. Mi sve razumemo, i politički kontekst i strpljenja imamo, nije da ga nemamo. Prolaze već godine i verujem da je i s druge strane bilo dosta. Od prethodne vlade (Crne Gore) bilo je dosta nekih otrovnih strelica prema Republici Srbiji, možda ih ima i danas iz delova bivše vlasti.

Sve je to nešto što moramo da rešavamo. Ja se zaista trudim i želim da pohvalim i lične odnose koje imamo i sa predsednikom Vučićem i sa premijerkom Brnabić, ali i sa drugim ljudima sa javne scene Republike Srbije. Moramo da nađemo načine da pitanja koja nosimo kao neki teret na svojim leđima već duži niz godina, da ih ne stavljamo ispod tepiha, nego da ih stavimo na sto, da ih rešimo jednom zauvek i da koračamo dalje.

Venecijanska komisija je saopštila da se u decembru oglašava u vezi sa zahtevom Mila Đukanovića da se oceni zakon o predsedniku, odnosno izmene koje su nedavno donesene. Ukoliko se Venecijanska komisija izjasni negativno po tom pitanju, šta ćete vi da radite? 

- Postoji debata o Zakonu o predsedniku u Crnoj Gori. Lično, imam veliko poštovanje prema Venecijanskoj komisiji i očekivanju njihovog stava, kakav god on bio. Crna Gora mora da deblokira svoj Ustavni sud, jedina institucija koja može na relevantnanačin da kaže da li je nešto u skladu sa Ustavom je Ustavni sud Crne Gore. Venecijanska komisija naravno, kao relevantna adresa može da ponudi svoju ekspertizu i razmišljanje koje može da pomogne našim sudijama i stručnoj javnosti, ali to mišljenje u konačnici nije obavezujuće. Sigurno je značajno i autoritativno, ali nije konačno.

Jedina institucija koja može da da konačan pečat je Ustavni sud Crne Gore. Tako da je moj apel da 28. novembra, sad imamo priliku, uspostavimo funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori i da sve nedoumice koje imamo tretiramo na način na koji je to predvideo zakon i da dobijemo konačni stav. 

Kada će izbori u Crnoj Gori? 

- Ono što nas svakako očekuje, to su predsednički izbori na proleće. Da li će uz predsedničke bitii parlamentarni, ostaje da se vidi. To treba da bude plod političkog dogovora. U ovom trenutku imamo instituciju koja je u punom legitimitetu. To je parlament. I poslanici treba da odluče šta i kako dalje. Ako žele da prave novu vladu i to je potuno legitimno razmišljanje. U svakom slučaju, opet nas čeka izborna godina. Sad smo imali lokalne izbore. Opet ćemo imati izbore i naredne godine. Mislim da treba da menjamo zakon da ih imamo jednom u četiri godine. Mislim da bi to bilo zaista lekovito.  

Komentari (0)

Evropa