Region

Venecijanska komisija dala mišljenje na Zakon o predsedniku: Ne treba usvojiti zakon, ne mešamo se u rad Ustavnog suda

Komentari

Autor: Pobjeda

09/12/2022

-

12:00

Venecijanska komisija dala mišljenje na Zakon o predsedniku: Ne treba usvojiti zakon, ne mešamo se u rad Ustavnog suda
Venecijanska komisija dala mišljenje na Zakon o predsedniku: Ne treba usvojiti zakon, ne mešamo se u rad Ustavnog suda - Copyright Ap/Risto Bozovic, EPA-EFE/Igor Kupljenik

veličina teksta

Aa Aa

Venecijanska komisija preporučuje da se ne usvoje amandmani putem običnog zakona, te da se zato ne usvaja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku u Crnoj Gori, i poziva na odgovornost državne institucije i svakog pojedinačnog poslanika, kao i sve političke partije da konstruktivno učestvuju u rešavanju aktuelne krize, navodi Pobjeda.

Takođe, pozivaju na pronalaženje konstruktivnog kompromisa neophodnog za donošenje vitalnih odluka, uključujući i posebno izbor sudija Ustavnog suda - zaključeno je u mišljenju Venecijanske komisija, prenosi podgorička Pobjeda.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, podseća se da je Đukanović zatražio od Venecijanske komisije hitno mišljenje o ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore, na koji je stavio veto i vratio ga u parlament.

Parlament je preispitivanje zakona zakazao za 12. decembar 2022. Predstavnici skupštinske većine, kao i parlamentarne opozicije, takođe su izrazili interesovanje da dobiju mišljenje Venecijanske komisije prije sledeće skupštinske sednice.

U zaključcima se navodi da o pitanjima ustavnosti odlučuju ustavni sudovi, a da Venecijanska komisija ne želi, niti ima mandat da se meša u ulogu ovih sudova. Ipak, podseća da Ustavni sud Crne Gore trenutno ne može da funkcioniše zbog nedostatka kvoruma.

Venecijanska komisija je, kako dalje navode, analizirala ustavne odredbe o formiranju vlade, koje su zaista veoma oskudne, i utvrdila da izmene i dopune Zakona o predsedniku ne samo da ne razašnjavaju ove odredbe, već im i protivreče.

"Promena odredaba o formiranju vlasti kroz Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, koji je običan zakon, značila bi, dakle, promenu Ustava manjom većinom od one koju Ustav zahteva (41 glas umjesto 54)", navodi se u mišljenju.

Iako Komisija priznaje da bi Ustavu dobro došla dodatna regulativa o formiranju vlade, posebno kako bi se sprečili zastoji, i shvata da zakon koji se razmatra predstavlja "pragmatičan pokušaj rešavanja institucionalnog ćorsokaka", ona ponavlja da sve odredbe koje utiču na sistem "provera i ravnoteže" predviđen Ustavom treba dodati putem ustavne revizije za koji je potrebna kvalifikovana većina", navodi se u tački 53 zaključka mišljenja VK.

Komisija izražava žaljenje zbog paralize Ustavnog suda, koja je, ističu posljedica nespremnosti političkih stranaka da nađu konstruktivne kompromise. Smatraju i da je Ustavni sud mogao dati bitne smernice o tumačenju ustavnih dužnosti predsednika i parlamenta.

Komisija, međutim, ističe i da se sadašnja politička kriza mogla izbeći i rešiti da su se vlasti Crne Gore rukovodile načelom lojalne saradnje državnih organa.

"Venecijanska komisija preporučuje da se ne usvoje amandmani putem običnog zakona, te da se zato ne usvaja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, i poziva na odgovornost državne institucije i svakog pojedinačnog poslanika, kao i sve političke partije da konstruktivno učestvuju u rešavanju aktuelnog ćorsokaka i da pronađu konstruktivne kompromise neophodne za donošenje vitalnih odluka, uključujući i posebno izbor sudija Ustavnog suda", zaključeno je u mišljenju Venecijanske komisija.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović pozdravio je mišljenje Venecijanske komisije.

"Pozdravljam očekivan stav Venecijanske komisije. Iako smo imali i najavu Evropske komisije da će podržati mišljenje VK o Zakonu o predsedniku, pribojavam se da pojedini rušitelji Ustava iz parlamentarne većine neće odustati od svojih destruktivnih ideja", napisao je Bogdanović.

Bogdanović, kako je naveo, veruje da je "sada svima jasno kakve su namjere pojedinih stranaka iz vlasti"

"Po svaku cijenu urušiti sistem, pa i ukoliko to podrazumeva pribegavanje potpunom bezakonju. No, verujem da će većina poslanika u Skupštini pokazati odgovornost i biti na strani prava", zaključio je Bogdanović.

 

 

Komentari (0)

Evropa