Region

Skupština Crne Gore nije izabrala sudije Ustavnog suda policija: Sledi glasanje o predsedniku, pred parlamentom protesti

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

09:11

Skupština Crne Gore nije izabrala sudije Ustavnog suda policija: Sledi glasanje o predsedniku, pred parlamentom protesti
Skupština Crne Gore nije izabrala sudije Ustavnog suda policija: Sledi glasanje o predsedniku, pred parlamentom protesti - Copyright Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici crnogorskog parlamenta nisu izabrali sudije Ustavnog suda, a na današnjoj sednici glasaće i o izmenama Zakona o predsedniku. Sjednici ne prisustvuju poslanici DPS-a, SD-a i deo poslanika SDP-a. Pre rasprave o sudijama Skupština je, glasovima većine, usvojila Zakon o popisu.

Za izbor Snežane Armenko za sudiju Ustavnog suda glasalo je 45 poslanika, dva su bila protiv, čime nije izabrana na tu funkciju. Za Iliju Vukčeviča glasalo je 42 poslanika, za Jadranku Novaković glasalo je 42 poslanika, a i za Jelenu Ružičić isto toliko. Time nisu izabrane sudije Ustavnog suda, javlja RTCG.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da ishod glasanja pokazuje da nijedan kandidat za sudiju nije dobio podršku kvalifikovane većine i da Ustavni odbor mora da ponovi celu proceduru prijavljivanja i izbora kandidata. 

Tražili novo odlaganje

Jedan broj opozicionih poslanika se pridružio građanima u protestu ispred parlamenta, ali nakon što je sednica počela sa dva sata zakašnjenja u salu je ušao poslanik SDP Adnan Striković koji je tražio proceduralno obraćanje i vređao poslanike Demokratskog fronta.

Striković je zatražio ponovno odlaganje rasprave o izboru sudija Ustavnog suda i izglasavanje Zakona o predsedniku, a da se u međuvremenu otvori parlamentarni dijalog o pitanjima koja su dovela do političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Rasprava o izboru sudija Ustavnog suda i potvrđivanje Zakona o predsedniku je trebalo da bude na skupštini krajem novembra, ali je odloženo za danas na zahtev DPS, koji je predložio dogovor o izlasku iz političke i ustavne krize, koji je sinoć završen neuspešno.

Striković je predložio odlaganje rasprave o sudijama i novi pokušaj pronalaženja kompromisa za izlazak iz krize. Ovom zahtevu pridružio se i poslanik i lider Liberalne partije Andrije Petrović. On je zatražio još jedno odlaganje i dodao da do kraja jesenjeg zasedanja ima još 19 dana.

Međutim, predsednica parlamenta Danijela Đurović je rekla da u predlogu o još jednom odlaganju rasprave ne vidi ništa novo.

Do predloga o još jednom odlaganju rasprave o sudijama Ustavnog suda, ovog puta od SDP i LP, došlo je nakon što je GP Ura Dritana Abazovića poručio da će glasati za potvrđivanje Zakona o predsedniku, ako sudije Ustavnog suda ne budu izglasane. DPS, SDP i SD pristaju na izbor jednog od četiri nedostajućih sudija, čemu se protivi DF.

Inače, dok traje zasedanje ispred parlamenta je u toku protest protiv potvrđivanja Zakona o predsedniku i zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. U protestu učestvuju i kolone automobila koje su blokirale grad.

Ustavni sud je od sredine septembra bez kvoruma za rad, jer od ukupno sedam ima samo tri sudije.

Na sednici se očekuje i ponovno glasanje i o izmenjenom Zakonu o predsedniku, za koji je mišljenje Venecijanske komisije da ga ne treba usvojiti. Šef poslaničkog kluba DPS-a i inicijator sastanaka Danijel Živković, kazao je da njegova stranka neće glasati ni za jednog predloženog kandidata za sudije.

Naveo je da je DPS zagovarao izbore kao rešenje političke krize, da je nudio da se izabere jedan sudija i da je tražio da se ne izglasavaju izmene Zakona o predsedniku. Međutim, tvrdi da je stara-nova većina u palrlamentu, stranke pobednice parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020., insistirala na izboru četiri sudije.

"Mi smo rekli da ne možemo učestvovati u tom procesu, osim ponude da izaberemo jednog kandidata, ali to je odbijeno", rekao je Živoković nakon jučerašnjeg pokušaja da se postigne dogovor o izboru sudija Ustavnog suda. A što se Zakona o predsedniku tiče, ako na danas bude ponovo izglasan, Đukanović je prema Ustavu dužan da potpiše.

Prinstscreen YouTube/Portal Antena M

 

Pojačano prisustvo policije

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore pojačano je prisustvo policije, zbog protesta u organizaciji takozvanog pokreta Ima nas, koji predvode stranke okupljene oko DPS Mila Đukanovića.

Na protestu su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, Nikola Janović, Mihailo Anđušić i funkcioner te partije Nermin Abdić.

Okupljeni su zviždali pri ulasku poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića, koji im je odgovorio podizanjem tri prsta. Sednica, koja je zakazana za 11 sati, još nije počela.

Ranije su kolone automobila koje su se slile u Podgoricu u protestu protiv današnjeg ponovnog usvajanja izmenjenog Zakona o predsedniku i zahteva da se hitno raspišu vanredni parlamentarni izbori, napravile su saobraćajni kolaps u glavnom gradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa