Region

Burna reakcija EU na dešavanja u Crnoj Gori: Bez odlaganja dogovoriti kraj mandata vlade i otvoriti put za nove izbore

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

13/12/2022

-

08:39

Burna reakcija EU na dešavanja u Crnoj Gori: Bez odlaganja dogovoriti kraj mandata vlade i otvoriti put za nove izbore
Burna reakcija EU na dešavanja u Crnoj Gori: Bez odlaganja dogovoriti kraj mandata vlade i otvoriti put za nove izbore - Copyright Printscreen YouTube/Pobjeda

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik i stalni izveštač za Crnu Goru Tonino Picula razočarani su zbog potvrđivanja izmenjenog Zakona o predsedniku u crnogorskom parlamentu i neizbora sudija Ustavnom suda i pozivaju na brz politički dogovor kojim će, kako navode, završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove parlamentarne izbore.

Skupština Crne Gore usvojila je juče po drugi put izmene i dopune Zakona o predsedniku, a za usvajanje tog zakonskog akta glasao je 41 poslanik. Protiv su bili poslanici BS i samostalni poslanik Genci Nimanbegu, a poslanici DPS, SDP i SD nisu bili u sali.

Na protestima ispred Skupštine Crne Gore potom je došlo do incidenta kada su demonstranti probili zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.  Učesnici protesta, predvođeni DPS-om predsednika Mila Đukanovića, SDP-om i SD-om, zvižducima su ispratili usvajanje zakona, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbeđuju jake policijske snage, bacili kamenice i flaše, preneo je portal RTCG.

"Usvajanje izmena direktna pretnja evropskim ambicijama"

 

U zajedničkom saopštenju Bilčik i Picula su poručili da žale što Skupština Crne Gore nije uvažila, kako navode, "hitno" mišljenje Venecijanske komisije o izmenama Zakona o Predsedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra.

"Usvajanje izmena od 41 poslanika vladajuće većine direktna je pretnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštovanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja pretnja su procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos", tvrde Bilčik i Picula.

Oni su apelovali na sve političke učesnike u zemlji da se uzdignu iznad svojih podela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima. 

Printscreen YouTube/Vijesti Srpske, Pobjeda

 

"Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju evropsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU", naveli su.

Sa žaljenjem su konstatovali da nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u poslednjih pet godina, te da je, kako navode, razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko poslednjih meseci doveo u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU.

"Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore", navodi se u zajedničkom saopštenu Bilčika i Picule.

Pisonero: Politički akteri da opozovu izmene Zakona o predsedniku

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero smatra da svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmene i dopune Zakona o predsedniku.

"Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji", istakla je Pisonero. 

Prema njenoj oceni, skupštinsko glasanje za usvajanje izmena i dopuna Zakona o predsedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da zakon ne bude usvojen, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja, prenosi portal CdM.

Tanjug Video

 

"Potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije”, naglasila je Pisonero.

Varhelji: Obezbediti funkcionalnost Ustavnog suda

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelji poručio je da je imenovanje sudija Ustavnog suda neophodno radi zaštite osnovnih prava građana Crne Gore i pozvao političke aktere da preduzmu hitne mere kako bi osigurali operativnu funkcionalnost ove najviše pravosudne institucije.

Varhelji je na Tviteru komentarisao i potvrđivanje izmenjenog Zakona o predsedniku i smatra da je trebalo poštovati mišljenje Venecijanske komisije.

Da bi se Crna Gora kretala evropskim putem potrebno je takođe poštovati odluku Venecijanske komisije, poručio je na Tviteru.

Sudije Ustavnog suda juče nije bilo moguće izglasati u parlamentu jer su opozicione DPS, SDP i SD bojkotovale sednicu.

"Skupštinsko glasanje protiv preporuke Venecijanske komisije"

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa izjavila je da je glasanje za usvajanje izmena i dopuna Zakona o predsedniku protivno preporuci Venecijanske komisije i poručila da svi politički akteri moraju hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i povuku izmene i dopune Zakona.

"Skupštinsko glasanje za usvajanje izmena i dopuna Zakona o predsedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da se zakon ne usvoji, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja", napisala je Popa na Tviteru.

Ona je istakla da je od ključnog je značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji, prenele su Vijesti.

Komentari (0)

Evropa