Region

Skupština Crne Gore raspravlja o tome da li je Đukanović prekršio Ustav kad nije dodelio mandat za premijera Lekiću

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

16:37

Skupština Crne Gore raspravlja o tome da li je Đukanović prekršio Ustav kad nije dodelio mandat za premijera Lekiću
Milos Đukanovic - Copyright EPA-EFE/Igor Kupljenik

veličina teksta

Aa Aa

U crnogorskom parlamentu proglašena je pauza nakon početka nove sednice na čijem dnevnom redu je, osim ponovnog glasanja o izmenama Zakona o predsedniku i Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav.

Predsednik Milo Đukanović odbio je da potpiše izmenjeni Zakon o predsedniku i vratio ga ponovno odlučivanje u Skupštini.

Cilj izmena Zakona o predsedniku, koje je predložio DF, je da Miodrag Lekić bude izabran za mandatara za sastav nove vlade, nakon što je Đukanović odbio da mu da mandat, sa obrazloženjem je "stekao utisak" da Lekić nema podršku 41 poslanika. 

Dnevni red nove sednice proširen je sa ukupno 19 tačaka. U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, kojeg su potpisali poslanici većine, se navodi da je Đukanović povredio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Protest građana ispred Skupštine Crne Gore traje i organizovan je pre svega zbog Zakona o predsedniku.

Učesnici protesta, predvođeni partijama DPS, SDP i SD, zahtevaju odustajanje od izmene Zakona o predsedniku i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa