Region

Eskobar: Formiranje nove Vlade Crne Gore bez izbora je rizičan potez

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

08:18

Eskobar: Formiranje nove Vlade Crne Gore bez izbora je rizičan potez
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je formiranje nove Vlade Crne Gore bez izbora rizičan potez, te da je kod državnika primetio optimizam za rešavanje krize, kao i da su svi jedinstveni u stavu da bi što pre trebalo formirati Ustavni sud.

On je u intervjuu za TVCG ocenio da je to i preduslov za održavanje parlamentarnih izbora.

"Najbolji način je da se svi fokusiraju na Ustavni sud, pa da se ide na izbore", istakao je Eskobar, a prenosi portal CdM.

Eskobar je upozorio da bi formiranjem nove vlade bez izbora država ušla u novu, nepoznatu situaciju, te da je potrebno biti veoma oprezan.

"Formiranje vlade bez izbora, po informacijama koje je dala Venecijanska komisija kada je u pitanju Zakon o predsedniku i nefunkcionalnog Ustavnog suda mi ulazimo na novu teritoriju. Moramo da budemo veoma pažljivi", istakao je on.

Na pitanje da li će SAD priznati takvu vladu, Eskobar je istakao da treba da se vidi kako će ona izgledati, šta će da radi, da li će da sazove nove izbore.

"Ja kažem hajde sad na izbore. Ja stvarno smatram da ulazimo u nesigurne vode sa slabo funkcionalnim institucijama", upozorio je Eskobar i dodao da Sjedinjenim Državama treba funkcionalna vlada.

Kaže i da je kod političara primetio optimizam za rešavanje krize u Crnoj Gori.

"Svi se slažu da bi trebalo rešiti pitanje Ustavnog suda, imaju drugačiji pristup, ali nadam se da će uz dodatni pritisak Venecijanske komisije početi da rade u pravom smeru", naveo je Eskobar.

Naglasio je da se Crna Gora nalazi u institucionalnom kolapsu, kao i da se za to mora naći rešenje.

"Crna Gora je bila predvodnik integracija, a sada se suočavamo sa time da nema vladu, Ustavni sud, imate predsednika kome se završava mandat. To je duboka instuticionalna kriza, instutucionalni kolaps", upozorio je Eskobar.

Poručio je da Crna Gora treba da sluša ono što kaže Venecijanska komisija.

"Ako postoji bilo koji razlog da sumnjate u legitimnost sledeće Vlade koristeći ovaj zakon i na kraju dobijete Ustavni sud i taj Ustavni sud kaže da je taj zakon neustavan šta se onda dešava-toj Vladi koja je formirana u skladu sa tim zakonom i sve odluke koje je donela u skladu sa tim zakonom, ja smatram da je najvažnije da se izbegne bilo koja ustavna opasnost”, naveo je Eskobar.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Eskobar smatra da odluku o pristupanju Crne Gore ovoj Inicijativi treba da donesu građani Crne Gore.
"Ta odluka je na građanima u Crnoj Gori. Crna Gora treba da odluči, da li kroz referendum ili preko političara kojima daje mandat", kazao je Eskobar i naglasio da je to samo jedna u nizu ekonomskih inicijativa koje spajaju region.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa