Region

Dve godine nakon zemljotresa u Petrinji: Danas protest građana zbog spore obnove kuća

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2022

-

10:48

Dve godine nakon zemljotresa u Petrinji: Danas protest građana zbog spore obnove kuća
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Petrinje najavili su za danas u 11 sati protest zbog spore obnove zemljotresom razrušenog područja Banije u Hrvatskoj, koji se dogodio na današnji dan pre dve godine. Sporost obnove ovog područja je već danima glavna tema u hrvatskoj javnosti o kojoj govore svi osim, osim pojedinih političara, koji se očito zbog stranačke disciline boje izjašnjavanja, piše danas zagrebački Večernji list.

Obnovom Banije očito niko nije zadovoljan. Drugi, najjači potres magnitude 6.2 po Rihteru pogodio je Petrinju na današnji dan pre dve godine i potpuno promenio sliku ovog grada, ali i Gline i Siska.

List piše da obnova škola, zdravstvenih institucija i nekih javnih zgrada i ide nekako, ali da sve to, kažu, nema smisla kada nisu obnovljeni domovi. A obnova kuća, dodaju, ne ide nikako, jer ih je do sada obnovljeno samo šest.

Tihana Starešinović iz Petrinje kaže da su prestali da čekaju.

"Dve godine od zemljotresa, godina i po nakon uklanjanja kuće, moji se roditelji i dalje bore s papirima oko obnove. Tek pre pola godine Ministarstvo građevinarstva je prebacilo lopticu Državnom uredu za obnovu i od tada se dopiisuju sa nekim inženjerima, koji dolaze, iščuđavaju se. Pišemo, požurujemo, a kad pitamo ko da to napokon prelomi, svi samo sležu ramenima", pojašnjava ona probleme svojih roditelja čija kuća je srušena u Strašniku, selu u samom epicentru zemljotresa od pre dve godine.

Tanjug/Peter Laki

 

Kuće stoje po dve godine s crvenim nalepnicama, zbog toga njihovi vlasnici ne stanuju u njima, čekaju rušenje, a objekti propadaju zbog oštećenja i vremenskih prilika. I onda im, piše list, jednog dana menjaju nalepnice, jer nakon ponovnog pregleda tvrde da je ipak moguća rekonstrukcijska obnova kuće, pa sve kreće ispočetka. Zato stanovnici Petrinje kažu da su prestali da slušaju sva isprazna obećanja.

"Prestali smo očekivati ispunjenje rokova jer su odavno iscureli. Pravimo se da ne vidimo koliko sve to vidimo, već dve godine. Onima koji u svojim rukama imaju moć da podignu Petrinju s kolena možemo reći samo ovo: pravimo se da ne vidimo kako ćete drugu godinu zaredom sesti u službene automobile, doći u Petrinju, napraviti po koju fotografiju i nizati obećanja, pa zaboraviti gde ste bili čim pređete kupski most. Naša deca zaslužuju da žive u svome gradu i hodati obnovljenim ulicama i živeti u obnovljenim kućama. Naš izmučeni grad zaslužuje da bude podignut iz ruševina. Naša ga srca i ruke grle celog života, ne samo proteklih 730 dana uzaludnih iščekivanja i razočaranja", stoji u pozivu za protest koji je Građanska inicijativa sazvala za danas u 11 sati.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa