Region

Hrvatska tek ušla u evrozonu, a pojavile se lažne novčanice: Prevaranti koriste filmske rekvizite i suvenire evra

Komentari

Autor: Fonet

03/01/2023

-

22:47

Hrvatska tek ušla u evrozonu, a pojavile se lažne novčanice: Prevaranti koriste filmske rekvizite i suvenire evra
Hrvatska tek ušla u evrozonu, a pojavile se lažne novčanice: Prevaranti koriste filmske rekvizite i suvenire evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija Brodsko-posavske županije upozorila je danas građane da su se, nakon ulaska Hrvatske u evrozonu, u opticaju pojavili lažni evri i da prevaranti umesto originalnih evropskih novčanica, za plaćanje koriste filmske rekvizite te monete koja je od 1. januara postala zvanična valuta u Hrvatskoj.

Brodsko-posavska policija navode više slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u evrima, na kojima je ispisano da je reč o suvenirima i da se ne mogu koristiti kaoo sredstvo za plaćanje.

Policiji u Novoj Gradiški je juče dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje u prodavnici na području opštine Nova Kapela koristila filmski rekvizit u apoenu od 10 evra.

Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom, javila je agencija Hina.

Krajem prošle godine, uoči ulaska Hrvatske u evrozonu, na području Slavonskog Broda registrovan je i slučaj kad je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom od 50 evra platio taksi uslugu.

"Građani, budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vreme prilagođavanja i nastojaće da iskoriste priliku i 'ubace' lažnjak", poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave za svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Hrvatska narodna banka (HNB) je ranije objavila da su u opticaju dve serije evra - prva se sastoji od sedam apoena (5,10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra).

Druga, koja se još naziva i serija "Evropa", ima iste apoene, osim od 500 evra, koji se više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Građanima je detaljno savetovano kako da provere autentičnost novčanica, a HNB preporučuje četiri koraka - oseti, pogledaj, nakreni, proveri.

Građani su pozvani da osete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svetlu i provere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom.

Hrvatska je od 1. januara postala članica Šengena i evrozone, a do 15. januara u periodu prilagođavanja u opticaju će biti i evro i dosadašnja nacionalna valuta kuna. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa