Fokus

Podignute rampe, promene na čelu Saveta EU – šta je svetu doneo ulazak u 2023. godinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

02/01/2023

-

15:05

Podignute rampe, promene na čelu Saveta EU – šta je svetu doneo ulazak u 2023. godinu
Granični prelaz Bregana - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Dolazak 2023. godine obeležio je ulazak Hrvatske u Šengen, čime je postala 27. članica šengenskog prostora. Još jednu promenu u EU, sa ulaskom u novu godinu, donelo je i švedsko preuzimanje predsedavanja Savetu Evropske unije. Inauguracija Lule da Silve obeležila je početak 2023. u Brazilu, najveće zemlje Latinske Amerike.  

Sa ulaskom u novu 2023. godinu, Hrvatska je podigla rampe i 10 godina od pristupanja Evropskoj uniji, postala deo zone Šengena. Hrvatska je u ponoć 1. januara 2023. godine uvela evro i ušla u Šengen, tako postavši 27. članica Šengena.

Time se ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima sa drugim članicama EU, a 26. marta biće ukinute i na aerodromima. 

Na graničnom prelazu Bregana simbolično je podignuta rampa i uključeno zeleno svetlo slobodnog prolaska na mestu nekadašnje granične kontrole. Pet minuta pre ponoći policijski službenici na Bregani izvršili su poslednju graničnu kontrolu.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

Simboličnom obeležavanju članstva Hrvatske u Šengenu prisustvovala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je 1. janura doputovala na granični prelaz Bregana, između Hrvatske i Slovenije, gde su je dočeli hrvatski premijer Andrej Plenković i slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar.

Sa prvim danom Nove godine Hrvatska je postala i 20. članica evrozone, uvođenjem evra kao zvanične valute. U prelaznom periodu, prvih 15 dana januara građani će moći da plaćaju i u kunama i u evrima, dok će obaveza dvojnog izražavanja cena trajaće do kraja 2023. godine. 

Švedska na čelu Saveta EU

Od ponoći, 1. januara, Švedska je od Češke preuzela predsedavanje Savetu Evropske unije. Ovo je treće predsedavanje te zemlje, je članica EU od 1995. godine, Savetu EU posle 2001. i 2009. godine.  

U programu predsedavanja, pod sloganom "Zelenije, bezbednije i slobodnije", švedska vlada je odredila četiri prioriteta: bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelenu i energetsku tranziciju i demokratske vrednosti i vladavinu prava, prenose agencije. 

Države članice EU smenjuju se svakih šest meseci u predsedanju Savetu EU i za to vreme predsedavaju sastancima na svim nivoima u Savetu, koje je uz Evropski parlament zakonodavno telo EU.

Najveća zemlja Latinske Amerike dobila predsednika

Polaganjem zakletve u Kongresu Luis Injasio Lula da Silva postao je novi predsednik Brazila. U govoru pred Kongresom, on je juče rekao da staje na čelo, kako je rekao, razorene zemlje u koju se vratila glad. Uputivši nove optužbe prema bivšem predsedniku Žairu Bolsonaru, koji je u petak napustio zemlju i otputovao na Floridu.

profimedia

 

Predizborna kampanja i izbori obilovali su teškim optužbama između dva predsednička kandidata, a sukobi koji su se nastavili i nakon izbora, prelili su se i na ulice brazilskih gradova. Pristalice Bolsonara okupljali su se ispred vojnih objekata u većim brazilskim gradovima i blokirali autoputeve u više od polovine država u zemlji, a tokom protesta dolazilo je i do sukoba sa policijom.

Pre napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem socijalnih medija emotivno obratio Brazilcima i podsetio na ključne momente svog predsedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

Prvog dana nove godine Papa Franja je obeležio tradicionalni Svetski dan mira Rimokatoličke crkve predvođenjem mise u bazilici Svetog Petra, u Vatikanu, gde je početak nove godine u senci smrti bivšeg pape Benedikta. 

Papa Franja je apelovao za mir aludirajući na ratom razorene zemlje, uključujući Ukrajinu, preneo je Rojters.

Pomolimo se za one koji pate i više nemaju snage da se mole i za žrtve rata širom sveta koje provode ove praznike u mraku i hladnoći, u siromaštvu i strahu, rekao je papa tokom molitve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet