Fokus

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro otišao na Floridu: "Izgubio sam bitku, ne i rat"

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

21:51

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro otišao na Floridu: "Izgubio sam bitku, ne i rat"
Predsednik Brazila Žair Bolsonaro otišao na Floridu: "Izgubio sam bitku, ne i rat" - Copyright Tanjug/AP/Bruna Prado

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro danas je napustio zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Injasija Lule da Silve, tvrdeći da je "izgubio bitku, ali ne i rat."

Predsedničku funkciju sada obavlja zamenik predsednika Hamilton Murao, prenosi Rojters.

Bolsonaro je više puta izjavljivao da ne želi da preda predsedničku funkciju Luli da Silvi i dovodio u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

Pre napuštanja zemlje, Bolsonaro se putem socijalnih medija emotivno obratio Brazilcima, podsetio na ključne momente svog predsedničkog mandata i pozvao pristalice da nastave borbu protiv Lule.

Bolsonaro se u saopštenju ogradio od  Džordža Vašingtona de Olivere Souze, čoveka koga je prošle nedelje uhapsila brazilska policija zbog planiranja bombaškog napada. 

Souza je tada izjavio da je pristalica Bolsonara i da ga je inspirisao njegov poziv na oružani otpor rezultatima izbora.

"Nisam nikoga podsticao na konfrontaciju, a protesti protiv Lule su spontani, bez vođe, bez koordinacije," tvrdi Bolsonaro.

Predsednik nije saopštio kuda će otputovati, ali sudeći po sajtu FlajtAver, koji prati avio saobraćaj, krajnja destinacija njegovog leta je Orlando u američkoj državi Florida.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet