Fokus

Oglasio se Bolsonaro: Nije priznao poraz na izborima, ali nije ni osporavao rezultate

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

21:56

Oglasio se Bolsonaro: Nije priznao poraz na izborima, ali nije ni osporavao rezultate
Žair Bolsonaro - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći brazilski predsednik Žair Bolsonaro zahvalio je danas biračima koji su glasali za njega na predsedničkim izborima održanim u nedelju.

U svom prvom obraćanju od završetka predsedničkih izbora, Bolsonaro nije priznao poraz, ali nije ni osporavao rezultate izbora, preneo je BBC. Takođe je rekao da se uvek ponašao u okviru ustava i da će nastaviti da ga poštuje.

Šef kabineta Bolsonara se oglasio nakon kratke izjave odlazećeg predsenika, u kojoj je rekao da će početi "proces tranzicije" vlasti.

Brazilski Vrhovni sud saopštio je danas da je dosadašnji predsednik priznao rezultate predsedničkih izbora, a portparol Suda je rekao da će se Bolsonaro sastati sa sudijama te institucije, preneo je Rojters.

Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva, pobedio je na predsedničkim izborima u nedelju sa osvojenih 50,9 odsto glasova, dok je Bolsonaro osvojio 49,1 odsto podrške glasača.

Brazilska policija razbija demonstracije pristalica Bolsonara

Pristalice Bolsonara nisu prihvatile njegov poraz na predsedničkim izborima održanim u nedelju, skandirajući da se desila prevara na izborima, preneo je Gardijan. Neki od njih ranije su postavili barikade na putevima širom zemlje, a desetine letova za ulazak i izlazak sa međunarodnog aerodroma u Sao Paulu moralo je da bude otkazano nakon što su demonstranti presekli ključni pristupni put.

Oni su palili gume i parkirana vozila na autoputevima u ponedeljak, što je dovelo do haosa.

Brazilski vrhovni sud presudio je rano ujutru da federalna policija za autoputeve (PRF) mora "odmah da preduzme sve mere" da očisti "nezakonito blokirane puteve".

Kako je saopštio sud, vlasnici kamiona koji se koriste kao barikade biće kažnjeni sa 17.000 funti za svaki sat koji su ostali na putevima kao deo blokade. 

Brazilska policija počela je da razbija demonstracije kako bi oslobodila blokirane autoputeve i puteve, a na snimcima može da se vidi kako policajci teraju demonstrante koji sede nasred autoputa prskajući ih biber gasom.

Na drugim lokacijama policija je mirno ubeđivala demonstrante da idu kućama. Policija je saopštila da je do sada uklonila više od 300 barikada, ali da ih je ostalo još 267.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet