Fokus

Bio je u zatvoru, a sada počinje treći predsednički mandat: Lula da Silva ima jedan zadatak - da ujedini Brazilce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

17:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Brazil je dobio novog predsednika - na čelu zemlje će u narednom mandatu biti Luiz Injasio Lula da Silva, kome će ovo biti treći put da je izabran za tu poziciju. On je pobedio Žaira Bolsonara veoma tesnim rezultatom - imao je 50,9 odsto glasova, naspram Bolsonarovih 49,1. Ovo, možda i najbolje, pokazuje pred kakvim se sve iazzovima suočava novoi-stari brazilski lider.

Lula, političar izuzetno zanimljive biografije, do pre tri godine je služio zatvorsku kaznu zbog korupcije tokom prethodnog mandata, ali je pušten iz zatvora 2019. pošto je sud odlučio da je prethodni sudija bio pristrasan. U tesnu predsedničku trku ušao je obećavajući najveću mirnu revoluciju. Na političku scenu vratio se ubeđen da može Brazil da povede napred u, kako je rekao, "novoj eri".

"Došli smo do kraja jednog od najvažnijih izbornih procesa u našoj zemlji. Imali smo dva različita, suprotstavljena projekta za zemlju, ali je pobedio brazilski narod. Ovo nije moja pobeda ili pobeda Radničke partije, niti stranaka koje su me podržale u kampanji. Ovo je pobeda demokratskog pokreta koji se formirao iznad političkih partija, ličnih interesa i ideologija. Pobedila je demokratija", rekao je Lula nakon što je saznao da će biti predsednik.

On je obećao da će se uhvatiti u koštac sa siromaštvom u zemlji u kojoj 33 miliona ljudi jedva sastavlja kraj s krajem. Najavio je korenite promene od administracije do zaštite Amazonije.

"Ponovo ćemo budno pratiti šta se dešava u Amazoniji i boriti se protiv ilegalne seče šuma i vađenja minerala. Istovremeno, promovisaćemo održivi razvoj u zajednicama Amazona. Dokazaćemo da je moguće obogatiti se bez uništavanja životne sredine", istakao je Lula.

Proglašenje novog predsednika Brazila slavilo se širom Rio de Žaneira i Sao Paola. Jedan od građana koji su bili na proslavi smatra da on "više nije autentični predstavnik levice, već predstavlja spas od onoga što je preduzela prethodna homofobična i rasistička vlast".

Takođe, jedan od okupljenih rekao je da "nikada nije bio Lulin pristalica, ali da Radnička partija ima kredibilitet uprkos svim svojim kontradikcijama, jer jedini prave kompromis sa zaostalošću zemlje".

Ujedinjenje naroda veliki izazov

Pred Lulom su teška vremena, jer posle pandemije koronavirusa, pronalaženje finansija za siromašne neće biti lak zadatak. Ipak, izazov pred Silvom se pre svega sastoji od toga da ujedini brazilski narod, smatra Žoao Vitor da Silva Markeš, novinar Euronewsa.

"Brazil je veoma podeljen, a predsednik Da Silva ima zadatak da ponovo ujedini zemlju. Tek nešto više od 50 odsto birača je glasalo za njega, što znači da će 49 odsto biti nezadovoljno. Tokom kampanje Lula je govorio o tome da Brazilci treba da budu ponovo srećni, i da se nađe harmonija. U Bolsonarovoj kampanji toga nije bilo", ističe Markeš u razgovoru za Euronews Srbija.

On je naglasio i da je pred izbore bilo mnogo incidenata gde su ljudima bili ugroženi životi, i gde se sprečavalo glasanje, pa čak i da je bilo slučajeva u kojima policija, koja je, kako je istakao, "uglavnom na strani Bolsonara", sprečavala ljude da dođu do glasačkog mesta. 

U brazilskom narodu bilo je mnogo onih koji su odbacivali i Lulu i Bolsonara pred izbore, dodaje Markeš, ali je ipak za nijansu bilo više onih kojima Bolsonaro nije po volji.

"Lula je 2018. uhapšen zbog korupcije i bio je više od 500 dana u zatvoru, a izašao je na tehnikaliju. Mnogi Brazilci nisu mogli sebe da nateraju da glasaju za njega i Radničku partiju, ali bilo je i drugih faktora (koji su uticali na to)", istakao je.

Euronews

Kao primer tih "drugih faktora", Markeš je naveo da je bilo slučajeva u kojima su određeni poslodavci tražili od svojih zaposlenih da glasaju za Bolsonara, kako ne bi izgubili posao.

"On je jak i u evangelističkoj crkvi, koja je propovedala da je 'bogom dan' i da treba glasati za njega. Takođe, komandir policije je objavio na društvenim mrežama kako bi policajci trebalo da glsaaju za Bolsonara. Sve je to nezakonito, naravno, i u toku su istrage", ističe Markeš.

Luli neće biti lako iz još jednog razloga: u Kongresu ga očekuje većina iz protivničkog, Bolsonarovog tabora. 

"Kongres je zanimljiv u Brazilu - uglavnom se priklanjaju onome što je bolje za njih. Ovde poslanici imaju mogućnost da menjaju kog će lidera podržati, nije kao u nekim evropskim zemljama", rekao je Markeš.

On je, međutim, dodao i da je inauguracija novog predsednika planirana tek za januar, a da ćemo tek videti kako bi naredna dva meseca mogla da izgledaju u Brazilu, naročito zbog toga što će Bolsonaro silaskom sa vlasti izgubiti predsednički imunitiet.

"On i njegova porodica su mnogo puta optuživani od strane nekoliko brazilskih sudova, na primer da šire lažne vesti ili za korupciju", zaključuje Markeš u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Svet