Fokus

Posle proglašenja rezultata Bolsonaro otišao da spava: Lula proglasio pobedu, a njegov rival i dalje nije priznao poraz

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

31/10/2022

-

22:42

Posle proglašenja rezultata Bolsonaro otišao da spava: Lula proglasio pobedu, a njegov rival i dalje nije priznao poraz
Tanjug/AP/Bruna Prado - Copyright Tanjug/AP/Bruna Prado

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 24 sata nakon što je za pobednika drugog kruga predsedničkih izbora u Brazilu proglašen levičar Luiz Injasio Lula da Silva, poraženi i još uvek aktuelni predsednik Žair Bolsnoaro nije popustio. Njegovo ćutanje navelo je mnoge da pomisle da desničar neće prihvatiti rezultate.

Nakon što je "za dlaku" ostao bez drugog predsedničkog mandata, navodno je otišao da spava, a činjenica da je i ranije kritikovao brazilski sistem glasanja, pa čak i da je u prošlosti izjavljivao da "samo Bog" može da ga skloni sa funkcije znači da javnost sa nepetošću iščekuje njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon objave rezultata.

Vrhovni izborni sud Brazila proglasio je u nedelju nekoliko sati po zatvaranju birališta da je Lula osvojio 50,9 odsto glasova u druom krugu izbora, a samim tim i svoj treći mandat, dok je Bolsonaro ostao na 49,1 odsto.

U svom pobedničkom govoru Lula je govorio o političkim podelama u Brazilu, a koje su još produbljenije zbog oštre izborne kampanje dvojice rivala. 

"Ovoj zemlji je potreban mir i jedinstvo. Ovaj narod ne želi više sukobe", rekao je on, obećavši da će vladati u ime svih Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za njega.

Čestitke Luli stigle su iz svih krajeva sveta, uključujući i od lidera Velike Britanije, Kine, Francuske, Indije i Rusije. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je pobeda došla kao rezultat "slobodnih, fer i kredibilnih izbora".

I iako je običaj da kandidat koji izgubi telefonira pobedniku, čestita mu, a onda i prizna svoj poraz, Bolsonaro to i dalje nije uradio. 

Ljudi koji su mu bliski navode da je Bolsonaro nakon rezultata "otišao da spava" u predsedničkoj palati u Braziliji. Tokom dana jeste viđen van palate, tačnije otišao je do zgrade gde se nalazi njegova kancelarija, a brazilski mediji prenose da je sve spremno za predsedničku konferenciju za medije, ali da niko ne zna da li će se on u narednim satima i obratiti.

U međuvremenu, bliski Bolsonarovi saradnici priznali su Lulinu pobedu, a među njima je i moćni lider donjeg doma Kongresa Artur Lira, kao i Tarsisio de Freitas, novi guverner države Sao Paulo.

Analitičari ističu da to što je Lula dobio jaku podršku i u zemlji i u inostranstvu samo može da oteža Bolsonaru da ospori rezultate. Ipak, kontroverzni političar svakako može da period od dva meseca do inauguracije zakazane za 1. januar 2023. učini mnogo problematičnijim.

Određene tenzije već postoje jer su vozači kamiona, koji su lojalni Bolsonaru, blokirali puteve u najmanje 13 država. Iako je određeni broj ponovo prohodan, neki i dalje nisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet