Fokus

Napeto u Brazilu: Bolsonaro još nije priznao poraz i čestitao Da Silvi

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

12:49

Napeto u Brazilu: Bolsonaro još nije priznao poraz i čestitao Da Silvi
Napeto u Brazilu: Bolsonaro još nije priznao poraz i čestitao Da Silvi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći predsednik Žair Bolsonaro, prema rečima njegovog ministra, neće se javno oglašavati o rezultatima predsedničkih izbora u Brazilu do narednog dana, a postoje sumnje da li će i prihvatiti pobedu svog levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve, prenosi Rojters.


Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva, pobedio je na predsedničkim izborima u nedelju sa osvojenih 50,9 odsto glasova.

Aktuelni šef države, desničar Žair Bolsonaro, osvojio 49,1 odsto podrške glasača, objavljeno je na sajtu Vrhovnog izbornog suda u ponedeljak.

Bolsonaro je za sada odustao od davanja izjava kako bi mogao da pripremi obraćanje, rekao je za Rojters ministar komunikacija Fabio Farija.

Još uvek nije poznato da li će Bolsonaro priznati poraz, na šta ga ohrabruju njegovi saveznici, navodi britanska agencija.

U Brazilu je trenutno napeta situacija pošto su kamiondžije, pristalice Bolsonara postavile blokade širom zemlje u znak protesta protiv Lulinog povratka na vlast.

Neki od demonstranata su objavili video zapise na društvenim mrežama u kojima pozivaju na vojni udar.

Brazilska federalna policija saopštila je da je registrovan 321 protest, kojima su delimično ili potpuno blokirani putevi u 26 saveznih država.

Kamiondžije se nadaju da će Bolsonaro podržati njihove proteste, ali predsednikovi politički saradnici su ga pozivali da prihvati izborni poraz kako bi se okončali protesti koji prete da eskaliraju, saopštio je predstavnik njegovog predizbornog štaba.

Iako sam Bolsonaro nije priznao rezultate izbora, njegovi saradnici su održali prve kontakte sa izbornim štabom Da Silve o budućoj predaji vlasti.

Potpredsednik Hamilton Murao razgovarao je telefonom sa Da Silvinim kandidatom za potpredsednika Geraldom Alkminom i priznao pobedu levičarskog političara, saopštio je porparol Bolsonarovog štaba.

Bolsonaro tek treba da pozove svog rivala i da mu čestita na izbornoj pobedi u trci za narednog predsednika Brazila, navodi Rojters.

Novom predsedniku čestitke su stigle od brojnih stranih lidera, a argentinski predsednik Alberto Fernandez doleteo je u Sao Paulo u ponedeljak da se sastane sa Lulom i pozdravi "novu eru u istoriji Latinske Amerike".

Američki predsednik Džozef Bajden takođe je čestitao Da Silvi nazvavši izbore u Brazilu „slobodnim, poštenim i kredibilnim“.

Čestitke Luli su stigle i od drugih stranih lidera, uključujući kineskog predsednika Si Ðinpinga, ruskog predsednika Vladimira Putina, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet