Region

Fajon: Očekujem formiranje Ustavnog suda Crne Gore u punom kapacitetu do kraja januara

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

10:08

Fajon: Očekujem formiranje Ustavnog suda Crne Gore u punom kapacitetu do kraja januara
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Uspostavljanje Ustavnog suda u punom kapacitetu prvi je korak koji Crna Gora treba da napravi da bi se vratila na evropski put, poručila je ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, koja očekuje da to bude završeno do kraja januara.

"Do kraja ovog meseca bismo želeli da vidimo ostvarenje tog važnog koraka, a potom i dalje pozitivan razvoj događaja", rekla je Fajon za podgoričke Vijesti.

Šefica slovenačke diplomatije, koja ranije nije isključila mogućnost da EU zaustavi evropski put Crne Gore, kaže da ne želi da prejudicira raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU ili uskraćivanja finansijske pomoći.

"Naprotiv, želim da pomognem, u ime Slovenije i u ime EU, da Crna Gora ostane na evropskom putu i ubrza aktivnosti koje vode ka konačnom cilju – članstvu u EU", rekla je ona.

Na pitanje šta konkretno znači vraćanje Crne Gore na evropski put, odgovorila je da je to poštovanje EU vrednosti, među kojima vladavina prava znatno prednjači.

"Zato je važno da se u Crnoj Gori što pre dođe do konsenzusa političkih aktera oko najvažnijih pitanja, da se uspostave demokratske institucije u punom kapacitetu, da država ima nezavisno pravosuđe i medije i pre svega, da poštuje svoje zakone i ustav", rekla je ona.

Ustavni odbor je 25. decembra raspisao novi javni poziv za izbor četiri sudije Ustavnog suda, a rok za podnošenja prijava je 15 dana.

Svi napori Demokratskog fronta da parlamentarna većina sastavljena od strnaka pobednica avgustovskih izbora 2020. formira novu vladu su, čini se, propali prošle sedmice, zbog odbijanja SNP-a, GP Ure i CIVISA da daju saglasnost za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi bila izabrana nova izvršna vlast u Crnoj Gori.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je nakon toga pozvao predsednicu parlamenta da sa predsednikom Crne Gore dogovori raspisivanje predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u jednom danu.

Da bi izbori bili sprovedeni neophodno je izabrati sudije Ustavnog suda, koji je već duže vreme nefunkcionalan jer mu nedostaju četiri sudije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa