Region

Stano: EU osuđuje proslavu 9. januara i Dodikov orden Putinu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

13:58

Stano: EU osuđuje proslavu 9. januara i Dodikov orden Putinu
Stano: EU osuđuje proslavu 9. januara i Dodikov orden Putinu - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano je na konferenciji za novinare u Briselu osudio proslavu 9. januara kao nacionalnog praznika Republike Srpske. U ime EU, Stano je na konferenciji za novinare rekao da Milorad Dodik "veoma dobro zna koja su očekivanja EU i njenih država članica", posebno  sada kada je BiH dobila status zemlje kandidata za članstvo.

"On veoma dobro zna šta on i BiH treba da urade da bi napredovali na evropskom putu, da bi ispunili ambiciju naroda BiH. Veoma dobro zna da EU odbija svaku retoriku koja razjedinjuje  i sve korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost BiH. Imamo dijalog s vlastima u Banja Luci i oni veoma dobro znaju našu poziciju koja im se redovno prezentira na svim nivoima“, naglasio je Stano.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici, javlja RTRS, a Peter Stano je naveo da je ta odluka "žalosna i pogrešna“.

"Sada ceo svet zna ko je Putin i EU osuđuje odlikovanje koje je Republika Srpska dodelila Putinu", rekao je Stano. On je naveo da je Putin  direktno odgovoran za nelegalnu agresiju Ukrajine, da on daje naređenja koja ubijaju ukrajinske civile i ruše ukrajinsku infrastrukturu. 

"Biti na strani Putina, da se daje nagrada političaru koji naređuje rušenje susedne države, i time izolovati  Republiku Srpsku i njene lidere u međunarodnoj zajednici… za takve korake nema mesta u EU i to treba svima da bude jasno. Ova odluka lidera Republike Srpske je žalosna i pogrešna", ocenio je portparol. 

On je naglasio da, ako i pored svega toga "Dodik odlučuje da nagrađuje Putina sa najvišom nagradom Republike Srpske, i ako produži sa koracima koji su neprihvatljivi, onda EU to beleži, a države članice će odlučiti koji će biti sledeći koraci kada se radi o gospodinu Dodiku", naveo je Stano. 

Na odluku o odlikovanju Putina reagovali su i iz SAD. "Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čoveka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu. To je odbacivanje vrednosti evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima", saopštila je na Tviteru Ambasada SAD u BiH.

 

Reagujući na proslavu 9. januara, Peter Stano je naveo da politički lideri u BiH znaju kako je važno za EU da se pridržavaju vladavine prava i odluka Ustavnog suda. 

"To je još važnije s obzirom na situaciju kada je BiH bio dodeljen status zemlje kandidata. Odluke Ustavnog suda moraju da se poštuju i sve što se radi u političkom životu treba da bude u skladu za evropskim očekivanjima i Ustavom BiH", naglasio je Stano.

Komentari (0)

Evropa