Region

Tegeltija: Nebulozni zahtevi za krivično procesuiranje proslave Dana Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

14:38

Tegeltija: Nebulozni zahtevi za krivično procesuiranje proslave Dana Republike Srpske
Tegeltija: Nebulozni zahtevi za krivično procesuiranje proslave Dana Republike Srpske - Copyright Prinstcreen YouTube/ATV

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik predsednika Republike Srpske Milan Tegeltija izjavio je da su nebulozne tvrdnje sarajevskih "stručnjaka" da je proslava 9. januara – Dana Republike krivično delo.

Tegeltija je istakao da se proslava bilo čega, pa i Dana Republike – 9. januara ne može pravno zabraniti i da nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda koji se bavi samo usklađenošću zakona sa Ustavom, a zakon je usklađen sa odlukom Ustavnog suda.

On je podsetio da se ovih dana "stručnjaci" i političari iz Sarajeva prosto populistički utrkuju u tvrdnjama kako bi Tužilaštvo trebalo da krivično procesuira proslavljanje 9. januara.

"Faktička proslava 9. januara u Republici Srpskoj nema nikakve veze sa odlukom Ustavnog suda niti Ustavni sud uopšte može da se bavi faktičkom organizacijom te proslave niti se ikada s tim bavio", napisao je Tegeltija na svom Fejsbuk profilu.

Ustavni sud, dodao je, se u ustavno-pravnoj sferi bavi propisima, zakonima i njihovom usklađenošću sa Ustavom. U ovom slučaju to je bio Zakon o praznicima i Ustavni sud je doneo tu nakaradnu i besmislenu odluku. Kao posledica te odluke izmenjen je Zakon o praznicima i na taj način je odluka Ustavnog suda izvršena, koliko god nakaradna i besmislena bila. Tu je, ističe, tačka što se tiče Ustavnog suda i izvršenja njegove odluke.

"Međutim, ta odluka je besmislena i promašena upravo zato što u stvarnom životu nije kapacitirana da proizvede zabranu samog obeležavanja i proslave 9. januara jer se nikom ne može zabraniti da na određeni dan nešto slavi, organizuje, pravi akademije, defilee i govori o tom danu na način kako to želi", naveo je Tegeltija.

Prema tome, istakao je, faktička proslava bilo čega, pa i Dana Republike – 9. januara ne može se pravno zabraniti i nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda koji se bavi samo usklađenošću zakona sa Ustavom, a zakon je usklađen sa odlukom Ustavnog suda.

"Republika Srpska ima pravo da svakog dana pravi kakvu god želi proslavu i za to joj nije potreban nikakav Zakon. Naročito kada 90 odsto njenih građana to želi i oseća", napisao je i istakao da je besmislenom i nakaradnom odlukom taj, kako kaže, nesrećni Ustavni sud samo uneo dodatno seme razdora i razlog da se svake godine prave tenzije oko nečega što svakako niko i nikako ne može faktički da zabrani.

"Srbima i Republici Srpskoj zato što neko želi da im zabrani da slave svoje svetinje i praznike, Bošnjacima zato što im je dao razlog da veruju da imaju pravo da Srbima i Republici Srpskoj osporavaju svetinje i praznike", kaže, između ostalog, Tegeltija.

Komentari (0)

Evropa