Region

Šmit: EU da zaustavi secesionističke tendencije Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2023

-

15:42

Šmit: EU da zaustavi secesionističke tendencije Republike Srpske
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer nije izabran u Savetu bezbednosti UN, izjavio je da je zabrinut zbog obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara i odluke NSRS da krene putem, kako kaže, suprotnim odlukama suda i države.

"Zabrinut sam zbog 9. januara, ali i zbog odluke Parlamenta u Banjaluci da krene putem suprotnim odlukama suda i države. Postepena razgradnja Bosne i Hercegovine, to je ono što je za mene pravi problem", poručio je Šmit za nemački Tagešau.

Šmit je, navodi se, obećao da će dati punu podršku tužilaštvu u procesuiranju parade povodom neustavnog dana Republike Srpske.

Šmit je, kažu, rekao da veruje da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija treba da zaustavi, kako navodi, secesionističke tendencije, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Dodik: Uprkos pretnjama neću odstupiti od obeležavanja dana RS

Republika Srpska nesumnjiva je činjenica, izjavio je danas u Brčkom predsednik Srpske Milorad Dodik i poručio da 9. januar treba da se poštuje i slavi bez obzira na pretnje kakve je dobio danas.

On je na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, koji se u Brčkom tradicionalno slavi 10. januara, Dodik je poručio da neće ustuknuti i da se, kako je kazao, "mi nećemo povući".

Istakao je da Srpska nije zemlja iz inata već narodna, slobodna i zagledana u budućnost, ali svesna sebe i svoje istorije.

Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

 

Kazao je da su Srbi u Brčkom za Srpsku jednaki svim građanima Republike Srpske i najavio velike projekte kao što je izgradnja trasa auto-puta na ovom području koje je Srpska spremna da finansira, kao i na izgradnju gasovoda koji bi obezbedio jeftin energent, prenela je RTRS.

Obeležavanju Dana Republike u Brčkom prisustvali su i premijer Radovan Višković, ministri, narodni poslanici, čelnici distrikta i brojni građani.

Dodik je poručio i da predstavnici Srpske govore u ime naroda koji ih je izabrao na demokratskim izborima i koji se na referendumu izjasnio da je 9. januar Dan Republike Srpske i istakao da mu je to važnije od saopštenja "frustriranog američkog ambasadora ili nevladinih organizacija iz FBiH".

Dodik je kazao da ni u jednoj ozbiljnoj zemlji ambasador nema neku važnost, osim da predstavlja svoju državu, ali da samo u ovakvom haosu, kakav je BiH, pojedini strani ambasadori pribave sebi neki značaj.

"Šta je važno šta kaže jedan ambasador? On tu predstavlja svoju zemlju, nije tu da uređuje našu zajednicu", rekao je Dodik.

On je dodao da ga ne interesuju nikakve krivične prijave zbog obeležavanja ovog republičkog praznika, jer su mu važniji uspesi koje ostvaruje Srpska, koja je za razliku od FBiH formirala institucije, usvojila budžet i planira da dalje rešava pitanja izgradnje auto-puteva, gasovoda i bolnica.

"Važniji su uspesi koje mi ostvarujemo nego da li će neki tamo iz sujete ili mržnje nešto učiniti. Neka rade šta hoće. Oni smatraju da se to nama treba zabraniti i u tome je problem, ja njima ništa ne zabranjujem", istakao je Dodik.

 

Komentari (0)

Evropa