Region

U Crnoj Gori najavljeno nevreme: Upozorenje na seriju ciklona, jaku kišu i vetar, moguće bujice i odroni

Komentari

Autor: RTCG

16/01/2023

-

10:35

U Crnoj Gori najavljeno nevreme: Upozorenje na seriju ciklona, jaku kišu i vetar, moguće bujice i odroni
U Crnoj Gori najavljeno nevreme: Upozorenje na seriju ciklona, jaku kišu i vetar, moguće bujice i odroni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP Crne Gore poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti zbog najavljenog nevremena koje se očekuje u narednih nekoliko dana, javlja danas Radio-televizija Crne Gore.

Upozorenje su, kako se navodi, poslali na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) da bi se pravovremeno i efikasno delovalo zbog najavljenih ekstremnih meteoroloških pojava.

"Kako se od 16. do 21. januar očekuje uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i sredu. U planinama smenjivaće se kiša, susnežica i sneg oko 20. - 21. januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u sneg", poručuju iz MUP.

Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

"Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu, a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predelima i na severoistoku, potencijalno su mogući bujični problemi, prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gde su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gde je narušena prirodna povezanost tla”, upozoreno je u saopštenju MUP.

Ova meteorološka situcija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema.

Direktorat za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

Mogući problemi u saobraćaju

Nepovoljni meteorološki uslovi, usled jake kiše i vetra, mogu dovesti i do otežanog odvijanja saobraćaja, ali i zastoja, odrona i vanrednih prekida u saobraćaju, pa i povećanog broja saobraćajnih nezgoda, upozorili su iz Odseka za bezbednost drumskog saobraćaja Uprave policije.

"Policijski službenici će i narednih dana, kroz pojačano prisustvo na putnim pravcima, prvenstveno preventivnim aktivnostima, nastojati da obezbede nesmetano i sigurno odvijanje drumskog saobraćaja", poručuju iz Uprave policije.

Apeluju na vozače, da strpljivom i opreznom vožnjom, prilagođenom meteorološkim i ostalim uslovima na putu, kao i trenutnoj frekvenciji saobraćaja, doprinesu svojoj i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa