Region

Kovačevski i Osmani: U Severnoj Makedoniji ne postoji antibugarska mržnja i histerija

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

18:41

Kovačevski i Osmani: U Severnoj Makedoniji ne postoji antibugarska mržnja i histerija
Kovačevski i Osmani: U Severnoj Makedoniji ne postoji antibugarska mržnja i histerija - Copyright AP/Virginia Mayo, Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

U Makedoniji ne postoji antibugarska mržnja i histerija, niti sistemska diskriminacija bilo koje etničke zajednice, identičan je stav premijera i šefa makedonske diplomatije, Dimitra Kovačevskog i Bujara Osmanija nakon odluke Bugarske da povuče svog ambasadora iz zemlje na neodređeno vreme radi konsultacija u Sofiji.

Osim odluke o povlačenju ambasadora iz Severne Makedonije na neodređeno vreme, zvanična Sofija traži i preispitivanje zajedničkih projekata dveju država, dok se u zemlji ne poboljša tretman makedonskih Bugara.

Osmani ističe da ne postoji državna politika diskriminacije bilo koje zajednice, pa i bugarske, i sa žaljenjem konstatovao da najnovije aktivnosti zvanične Sofije nisu u skladu sa dogovorenom praksom za unapređenje međusobnih odnosa.

Povlačenje bugarskog ambasadora iz zemlje, Osmani smatra neosnovanim, argumentovanim i neproporcionalnim potezom, ali za sada ne otkriva da li će Makedonija na ovaj diplomatski potez Sofije odgovoriti recipročno ili na neki drugi način.

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će u narednom periodu pažljivo pratiti sve izjave i postupke zvanične Sofije, u iščekivanju smirivanja strasti i otklanjanja provokacija, u cilju vraćanja diplomatskim aktivnostima.

I dok makedonske vlasti tvrde da u zemlji nema sistemske diskriminacije Bugara,  šef bugarske diplomatije u tehničkom mandatu iznosi nove optužbe na račun Makedonije.

"Kada se dogodio napad na Pendikova, u početku je nastala panika i na različitim nivoima su priznali da je to zločin iz mržnje. Nakon toga su počeli da se pojavljuju scenariji da je Pendikov 'bio narkoman i diler', a najhrabriji tvrde da su bugarski klubovi mesta organizovanog kriminala i da se finansiraju od trgovine drogom. Možete zamisliti dokle su stvari otišle. I posle Saveta bezbednosti takav kurs je prihvaćen. I to je narativ koji ne možemo da prihvatimo i zbog toga ću preduzeti sve mere", rekao je Nikolaj Milkov, ministar spoljnih poslova Bugarske.

Za predlog makedonskog predsednika Steve Pendarovskog da se državljanima Bugarske zabrani ulazak u zemlju, Milkov je rekao da je to pokušaj da se minimizira eskalacija sistematskih napada na bugarske klubove i zajednice u Makedoniji.

Premijer Kovačevski je mišljenja da bugarski evroposlanik Angel Džambaski i drugi državljani Bugarske ne treba da budu u Severnoj Makedoniji pre i za vreme obeležavanja datuma rođenja makedonskog revolucionara Goce Delčeva, 4. februara.

Prema njegovim rečima, 4. februar je datum koji makedonske službe označaju kao dan velikog bezbednosnog rizika i da će policija postupati po tim smernicama kako bi obezbedila dostojanstveno odavanje počasti Delčevu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa