Evropa

"Slučaj Pendikov" dodatno zategao odnose Skoplja i Sofije: Strah od novih rampi na putu Severne Makedonije ka EU

Komentari

Autor: Jovan Đurić

25/01/2023

-

16:09

"Slučaj Pendikov" dodatno zategao odnose Skoplja i Sofije: Strah od novih rampi na putu Severne Makedonije ka EU
"Slučaj Pendikov" dodatno zategao odnose Skoplja i Sofije: Strah od novih rampi na putu Severne Makedonije ka EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na to što su čelnici Bugarske i Severne Makedonije obećali da će raditi na poboljšanju odnosa, čini se da dolazi do nove eskalacije. Sa jedne strane, Sofija je nezadovoljna onim što naziva "zločinima iz mržnje" prema Bugarima u Severnoj Makedoniji, a sa druge strane iz Skoplja stižu protesti zbog toga što poteze nekih bugarskih političara smatraju provokacijom.

U čemu se ogleda najnovji sukob? Sofija je 23. januara na konsultacije pozvala svog ambasadora u Skoplju, Angela Angelova, pri čemu su kao glavni razlog naveli "ozbiljnu situaciju u vezi sa pravima Bugara i eskalaciju zločina iz mržnje" u Severnoj Makedoniji, a kao neke od primera naveli su napade na Kulturni klub "Ivan Mihailov" u Bitolju i zgradu udruženja građana "Car Boris III" u Ohridu. 

Još jedna tačka koja se ne sviđa zvaničnoj Sofiji jeste i Zakon o fondacijama i udruženjima koji je usvojen u Severnoj Makedoniji u novembru prošle godine, a koji se tiče imena nekoliko bugarskih organizacija u toj zemlji, uključujući i već pomenute klubove.

Najnoviji slučaj na koji ukazuju iz bugarske vlade dogodio se 19. januara, kada je napadnut i pretučen Hristijan Pendikov, sekretar upravo bugarskog kulturnog centra u Ohridu. On je nakon toga prebačen na lečenje u Sofiju, a tokom vikenda su ga posetili ministri spoljnih poslova obeju zemalja. Iz bugarskog ministarstva odbrane juče je saopšteno da nije životno ugrožen i da je podvrgnut operaciji vilice.

Osmani: Moraju da prestanu provokacije sa obe strane

U napadu na Pendikova učestvovala su trojica muškaraca i svi su indentifikovani, a jedan je u pritvoru dok se za drugom dvojicom traga, rekao je šef makedonske diplomatije Bujar Osmani, koji je i osudio ovaj napad.

"Ovaj incident ne odražava vrednosti našeg multietničkog društva. Pobrinućemo se da nema tolerancije prema nasilju kao odgovoru na bilo koji problem, a ponajmanje na međuetnički suživot. Provokacije koje dolaze sa obe strane granice moraju da prestanu. Nećemo dozvoliti nipodaštavanje bugarske zajednice u Severnoj Makedoniji, baš kao što nećemo dopustiti nikome da nipodaštava makedonski narod", rekao je Osmani.

Za političkog analitičara Petra Arsovskog, ovakva reakcija Osmanija odražava stav makedonskih funkcionera da im se ne dopada incident, ali i da smatraju da Bugarska pravi određene provokacije, a tu se pre svega misli na evroposlanika iz redova Bugarske Angela Džambaskog i njegove javne istupe, kao što je onaj kada je pre nekoliko sedmica zajedno sa jednim bugarskim poslanikom bio u Skoplju, i pritom dao izjavu da je "Makedonija zapravo Bugarska".

"Nacionalista svuda ima, ali pravo pitanje je da li je zvanična politika 'politika agresije' ili su u pitanju izolovani incidenti. Za sada izgleda da su u pitanju izolovani incidenti, s tim što je kod Bugarske to malo eklatantnije jer se radi o evroposlanicima", rekao je Arsovski za Euronews Srbija.

"Makedonska vlada sada želi da pokaže Bugarskoj da to nije zvanična politika i osudili su to, ali je Osmani rekao i da, kao što ne tolerišu napad na Pendikova, isto tako neće tolerisati i neke izjave ili poteze iz Bugarske. Mislim da je ovo politika koja želi da izoluje incidente, ali da ne ide ka omekšavanju ni sa jedne strane granice", dodao je Arsovski. 

Bugarski vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Nikolaj Milkov, trebalo je juče da prisustvuje vanrednoj sednici parlamenta sazvanoj upravo zbog ovog slučaja, kako bi objasnio detalje napada na Pendikova, ali nije došao. Zbog toga je debata odložena, a kao razlog za nedolazak Milkova potpredsednik bugarskog parlamenta naveo je službeno putovanje.

Milkov: Kad promene ponašanje, pristaćemo na evrointegracije

Zvanična Sofija će, prema pisanju bugarskih medija, pokrenuti "slučaj Pendikov" na prvom narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU. Milkov se na ovaj slučaj osvrnuo u Briselu na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveta za spoljne poslove EU, kojoj su prisustvovali šefovi diplomatija svih država članica Unije.

"Bugarski ministar je obavestio Savet o pogoršanju situacije u Severnoj Makedoniji u odnosu na građane zemlje sa bugarskim identitetom. Akcenat je stavljen na teški incident premlaćivanja Hristijana Pendikova u Ohridu", pišu bugarski mediji.

Do sada su "bugarska vrata" ka EU za Severnu Makedoniju bila bar malo odškrinuta, i zbog toga se postavlja pitanje šta će biti posle najnovijih incidenata. Da će ovo dodatno zahladneti odnose između Skoplja i Sofije, što bi posebno moglo da našteti makedonskom putu ka Evropskoj uniji, svedoči i izjava Milkova sa aerodroma dok je čekao da stigne Pendikov.

profimedia

Nikolaj Milkov, bugarski šef diplomatije

"Bez ispunjavanja neophodnih kriterijuma za članstvo u EU, Bugarska ne može da pristane na to da Severna Makedonija postane zemlja članica. Kada promene ponašanje, mi ćemo reći 'da' za njihove evrointegracije", rekao je Milkov, a prenosi Telma. U još jednoj izjavi, Milkov je rekao da se "nada da Bugarska neće morati da koristi pravo veta".

Upitan da li Bugarska može da vrati veto, makedonski predsednik Stevo Pendarovski je rekao da ne zna, ali misli da nema razloga za to.

"Ne mogu da znam šta će Bugarska da uradi. Svaka država samostalno donosi sopstvene odluke. Ne vidim nikakvu osnovu za novi veto. Nadam se da neće ići u tom pravcu", istakao je Pendarovski.

Arsovski, međutim, smatra da stvari nisu baš tako crno-bele, i da Bugarska u ovom trenutku ne može formalno da utiče na evropski put Severne Makedonije, ali da neformalno svakako može.

"U protokolu koji su Sofija i Skoplje potpisali eksplicitno piše da, nakon što se završe ustavne promene, neće imati novih uslova pre nego što Severna Makedonija otvori poglavlja. Neformalno, međutim, svakako da može uticati. Bugarska je članica EU i može staviti veto protiv Severne Makedonije zbog vladavine prava, dakle, ne mora to da bude u vezi sa protokolom", ističe Arsovski.

On je dodao, međutim, da smatra kako situacija sada nije eskalirala dotle da Bugarska ima formalno mogućnost da blokira put Severne Makedonije ka članstvu EU, ali da će neformalno to zavisiti od odnosa dveju zemalja - ako se oni dodatno pogoršaju, kaže Arsovski, biće velikih pritisaka radikalnih stranaka i u Bugarskoj, i u Severnoj Makedoniji.

Pendarovski traži zabranu ulaska u zemlju bugarskom evropskom poslaniku 

Pored "slučaja Pendikov", veliku pažnju bugarske javnosti izazvala je i jučerašnja izjava Pendarovskog koji rekao da će, pred proslavu dana Goce Delčeva u Skoplju, predložiti vladi zabranu ulaska u zemlju poslaniku Evropskog parlamenta iz Bugarske kao i još nekim osobama državljanima Bugarske zbog radnji koje su, kako se navodi, "ranije preduzeli, i još ih preduzimaju, protiv Severne Makedonije".

Dodao je da, prema dostupnim analizama i saznanjima vlasti, "postoje organizovane aktivnosti struktura u Bugarskoj koje su se aktivirale posebno nakon usvajanja evropskog pregovaračkog okvira prošle godine". 

On je upozorio i na to da bi određene "strukture iz Bugarske" mogle da prave nerede na obeležavanju dana Goce Delčeva u februaru, i pozvao "bugarske vlasti, koje nisu deo ovih scenarija, da politički izoluju ljude koji ne žele dobrosusedske odnose".

EPA/RADEK PIETRUSZKA

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski

"Severna Makedonija nije vaš neprijatelj, ali ova država ima zakone i dostojanstvo i kada se te linije pređu, mi ćemo reagovati da se zaštitimo", rekao je Pendarovski. Prilikom predloga za zabranu ulaska, nije imenovao bugarske državljane na koje bi se to odnosilo, ali je precizirao da su u pitanju "strukture koje su aktivirane u Bugarskoj i povezane sa ruskim obaveštajnim službama".

Predsednik Bugarske Rumen Radov zapretio je, komentarišući izjave Pendarovskog, aktiviranjem svih evropskih mehanizama protiv onoga što je nazvao "antibugarskom mržnjom i histerijom u Severnoj Makedoniji".

Pored toga, evroposlanik i izvestilac EP za Severnu Makedoniju Ilhan Čučuk iz partije "Obnovi Evropu" rekao je da bi bila ogromna greška vraćanje bugarskog veta zvaničnom Skoplju, jer to, kako je kazao, nikako ne bi uticalo na dobrosusedske odnose dve zemlje. Upitan o potencijalnoj zabrani ulaska koju je spominjao Pendarovski, on je dodao i da "nema šanse da evropske institucije podstiču takvo ponašanje makedonske vlasti".

Iako Pendarovski nije rekao na koga misli, prvi je reagovao upravo Angel Džambaski, time implicitno pokazavši da misli kako je on taj "evroposlanik" iz izjave makedonskog predsednika. U objavi na svom Fejsbuk nalogu on je zatražio da se vrati bugarski veto na makedonske pregovore za članstvo u EU, i oštro govorio o aktuelnim makedonskim vlastima.

"Vratite veto. Antibugarska, antievropska, boljševička, totalitarna i teroristička vlast u Republici Severnoj Makedoniji bi trebalo da bude proglašena za 'personu non grata' u EU. Makedonija je bila i biće Bugarska. Republika Severna Makedonija je nešto sasvim drugo", napisao je Džambaski.

O tome da li će nekim bugarskim državljanima, uključujući i evroposlanika, biti zabranjen ulaz u Severnu Makedoniju, odlučiće šef diplomatije Bujar Osmani, kratko je rekao premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u izjavi za skopske medije,

Komentari (0)

Evropa