Region

Čučuk: Vraćanje bugarskog veta Severnoj Makedoniji bi bila ogromna greška

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

13:00

Čučuk: Vraćanje bugarskog veta Severnoj Makedoniji bi bila ogromna greška
Čučuk: Vraćanje bugarskog veta Severnoj Makedoniji bi bila ogromna greška - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evroposlanik i izvestilac EP za Severnu Makedoniju Ilhan Čučuk iz partije "Obnovi Evropu" kaže da bi bila ogromna greška vraćanje bugarskog veta zvaničnom Skoplju, jer to, kako je kazao, nikako nije uticalo na dobrosusedske odnose dve zemlje.

"Sasvim suprotno. Slične vrste provokacija su počele, manje-više, otkako je nametnut veto Bugarske“, rekao je Čucuk.

Istakao je da je ono što se desilo Hristijanu Pendikovu, sekretaru bugarskog kulturnog centra u Ohridu, koji je pretučen 19. januara, za osudu i da su evropske institucije to pokazale.

Ocenio je da je napetost između dve zemlje visoka i dodao da "ne jenjava u mnogim pravcima".

Evropski poslanik je istakao i mehanizam za praćenje i „merenje” govora mržnje, ističući da je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani napravio „veliki tim, u kome će biti i predstavnici bugarske zajednice”.

Na pitanje kako bi Brisel reagovao kada bi Skoplje sprečilo bugarske evroposlanike, političare i građane da prisustvuju obeležavanju Dana Goce Delčeva početkom februara, Čučuk kaže "da nema šanse da evropske institucije podstiču takvo ponašanje makedonske vlasti".

"Brisel, niti Strazbur ne mogu ovo da prihvate kao normalan pristup. Ne možemo smatrati slučajeve izolovanim. Međutim, uz ovo, moramo tražiti mehanizme koji su održivi. Moraju postojati mehanizmi praćenja u okviru bilateralnih odnosa“, rekao je Čučuk, preneo je skopski portal A1.

Naveo je i da je mnogo primera zemalja sa teškim istorijskim odnosima – Slovenija i Hrvatska, Slovenija i Italija, te stoga sa stanovišta istorijskog pamćenja, to nije nešto novo.

Komentari (0)

Evropa