Region

Sprema se svemirski program Crne Gore: Abazović najavio satelit "Luča", društvene mreže preplavljene komentarima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

12:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora prvi put u istoriji pokreće svoj svemirski program. Tehnički premijer Dritan Abazović sastao se sa inovatorima iz agencije Montenegro Space Research koji su najavili lansiranje prvog crnogorskog satelita, "Luče" u svemir.

"Crna Gora pokreće svemirski program - satelit Luča će zasijati u orbiti", napisao je Abazović na Tviteru. 

On je na sednici crnogorske vlade rekao kako je "siguran da će ova informacija izazvati malo podsmeha, a kod nekih biti predmet mimova", ali je dodao i da je, uprkos tome, "stvar ozbiljna".

Društvene mreže su, zaista, bile preplavljene šalama na račun objave Abazovića o svemirskom programu, pa je i on sam nekoliko njih podelio na svojim nalozima. 

Bilo je, međutim, i ozbiljnih primedbi, pa je tako članica glavnog odbora DPS-a Draga Perišić rekla da "Crna Gora mora da se spusti na zemlju, jer ima jedan i po avion od kojih nije poleteo nijedan, najveći odliv mladih ljudi i istraživača".

Inovatori iz Montenegro Space Research, međutim, objavili su na svojim društvenim mrežama da će satelit Luča prikupljati nove podatke o Zemljinoj atmosferi, kao i da će mu jedan od ciljeva biti unapređenje tehnologije i telekomunikacionog sistema.

U oktobru prošle godine je u svemir već lansiran probni satelit "CubeSat" koji je zabeležio neverovatne fotografije i prikupio hidrometeorološke podatke nakon čega se uspešno vratio na Zemlju, a fotografije nastale u svemiru uvod su upravo u lansiranje "Luče".

Kada je u pitanju lansiranje Luče, iz prve crnogorske kancelarije za istraživanje svemira rekli su tada za Euronews Srbija da je u pitanju kompleksan projekat, i to iz više razloga.

"Navikli smo da satelite u svemir nose rakete koje se lansiraju sa zemlje. Misija 'Luče' jeste da meteorološki balon podigne raketu i da se lansiranje desi na balonu tj. na velikoj visini, čime bi se značajno uštedelo na gorivu, a ujedno i smanjilo zagađenje životne sredine. Metoda lansiranja rakete uz pomoć meteorološkog balona nosi simboličan naziv 'Rockoon' (Rocket + Balloon)", naveli su iz MSR-a.

Komentari (0)

Evropa