Region

Pendarovski: Severna Makedonija ima kapacitet za kompromis o teškim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2023

-

12:31

Pendarovski: Severna Makedonija ima kapacitet za kompromis o teškim pitanjima
Pendarovski: Severna Makedonija ima kapacitet za kompromis o teškim pitanjima - Copyright EPA/RADEK PIETRUSZKA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stevo Pendarovski poručio je na godišnjem prijemu za akreditovane diplomate da Severna Makedonija ima kapacitet za kompromis o teškim pitanjima da veruje u demokratiju.

"Bez lažne skromnosti, do sada smo jedini u regionu pokazali sposobnost kompromisa po teškim pitanjima i da kada kažemo da verujemo u vrednosti demokratije, to za nas nije samo retorika...", rekao je Pendarovski.

Očekuje, kaže, jačanje evropske solidarnosti i partnerstva i da je spoljna politika u interesu zajedničkih vrednosti sa miroljubivim i demokratskim zemljama, pri čemu treba uzeti u obzir i izazove u zemljama regiona. Pendarovski je sumirao posete inostranstvu u protekloj godini i najavio da će ove ugostiti najmanje tri predsednika iz regiona i Evrope.

"Moj cilj je da se spoljna politika Severne Makedonije vodi transparentno i u interesu zajedničkih vrednosti koje delimo sa miroljubivim i demokratskim zemljama", rekao je predsednik i istakao da je složena međunarodna situacija i da se moraju uzeti u obzir izazovi u zemlji i regionu.

"Prvo, u godini pred nama očekujem još intenzivnije jačanje evropske solidarnosti i partnerstva, kao i dalje intenziviranje transatlantskih veza. To je ulog, ali i garancija koja će obezbediti mir, prosperitet i dalje jačanje demokratije i ovde i u Evropi", rekao je Pendarovski.

Istakao je da ova generacija političara nema baš lak zadatak da definiše konture evropskog poretka u kome će živeti i građani Severne Makedonije, kada se završe rat i stradanja u Ukrajini.

"Naš današnji odgovor na tragične događaje u Ukrajini govori o tome kako zamišljamo Evropu i svet nakon završetka tog rata. Mir i oslobođenje Ukrajine je prioritet koji nema alternativu. Kroz ovogodišnje predsedavanje OEBS-om pokušaćemo da damo doprinos u tom smislu, zajedno sa svim drugim subjektima", rekao je makedonski predsednik.

Rekao je da će kao i do sada nastojati da Severna Makedonija nastavi putem evropskih integracija, dijaloga i saradnje sa svim susedima. On je izrazio uverenje da posle tri godine članstva u NATO niko ne sumnja da čak i mala zemlja poput Makedonije može biti značajan partner i doprineti miru u regionalnim i evropskim okvirima.

"Istovremeno, ove godine očekujemo da završimo fazu skrininga pregovaračkog procesa sa Unijom i pređemo na otvaranje klastera. Ustavne promene bi uskoro trebalo da budu na dnevnom redu doma i u tom kontekstu nam je potrebna atmosfera u kojoj sve proevropske snage mogu da se ujedine i donesu te promene....", kazao je šef makedonske države, preneo je skopski portal MKD.

Ocenio je da taj proces neće biti lak, a svaka dalja provokacija ili napad na, kako je kazao, naš identitet samo će ga dodatno zakomplikovati.

"Drugim rečima, potrebno je stabilno okruženje i predvidljivost na evropskom putu“, rekao je, između ostalog, Pendarovski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa