Region

Turković: Srbija gradnjom hidroelektrane sa Srpskom ignoriše Ustav i institucije Federacije; Zvizdić: Provokacija

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews

17/05/2021

-

15:16

Turković: Srbija gradnjom hidroelektrane sa Srpskom ignoriše Ustav i institucije Federacije; Zvizdić: Provokacija
Zastava BiH - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini, nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, reagovali su danas ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i Denis Zvizdić, prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tvrdnjama da Srbija ignoriše Savet ministara BiH.

Turkovićeva tvrdi da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, jer on nema saglasnost države BiH.

"Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane 'Buk Bijela', koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima", navela je Turković, preneli su sarajevski mediji.

Dodala je da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana, ali samo uz, kako navodi, poštovanje Ustava, zakona i institucija države BiH.

Turković je pozvala vlast u Srrbiji da, kako je navela, "saradnju vrate u međudržavne i u okvire deklarisanih stavova o međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Prema njenim rečima, vlasti Republike Srpske "već duže vreme odbijaju da sprovode presude Ustavnog suda BiH i nastavile su da raspolažu državnom imovinom, odnosno potencijalima reke Drine". Ona kaže da želi da veruje da Srbija ne podržava takve, prema njenim rečima, protivzakonite aktivnosti kao i da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je nakon što su premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali 13. novembra prošle godine u Banjaluci sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na Drini da pozdravlja investicije u BiH, ali da ugovor o izgradnji sa Srbijom ne može potpisivati Republika Srpska, već samo država BiH. 

Denis Zvizdić je na svom tviter nalogu napisao da je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara, što je, kako smatra, "jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabeležen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja".

 

 

Ovakav, kako navodi, ignorantski odnos vlade susedne države je rezultat nefunkcionalnosti Saveta ministara BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh. entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH".

 

Komentari (0)

Evropa