Region

Skoplje: Bugarska deklaracija ide u prilog provokatorima

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

16:38

Skoplje: Bugarska deklaracija ide u prilog provokatorima
Skoplje: Bugarska deklaracija ide u prilog provokatorima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Severne Makedonije sa žaljenjem je danas konstatovalo da je Narodna skupština Bugarske usvojila Deklaraciju o, kako navode, navodnoj "eskalaciji agresivnih antibugarskih aktivnosti" i ističu da to nije u skladu sa dogovorenom politikom unapređenja odnosa dveju država.

Ministarstvo je konstatovalo da, s obzirom na trenutak i kome je usvojen ovaj dokument, sve ide u prilog provokatorima koji imaju za cilj da izazovu političke aktivnosti koje negativno utiču na odnose dve zemlje, čime se podrivaju napori za povratak na konstruktivni put i brigu o partnerstvu.

"Svaki čin provokacije sa bilo koje strane, slučajan ili nameran, trenutno postaje deo scenarija podrške eskalaciji situacije i kao takav smatramo da je u suprotnosti sa deklarisanim opredeljenjem da se diplomatska agenda vrati tamo gde joj je i mesto, u diplomatiji obe zemlje", saopšteno je iz makedonskog MSP-a.

Ističu da je Makedonija u proteklom periodu kroz konkretne projekte i aktivnosti pokazala da je posvećena sprovođenju Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji dveju država.

Ukazuju da je tvrdnja o sistematskom kršenju prava i nebezbednosti za etničke Bugare u Makedoniji, u potpunosti u suprotnosti sa institucionalno utvrđenim činjenicama relevantnih međunarodnih institucija koje prate sprovođenje ljudskih prava i prava svih etničkih zajednica u Makedoniji, uključujući i bugarsku manjinu.

Podsećaju da je MSP u više navrata isticao da Zakon o fondacijama i udruženjima nije uperen protiv udruživanja bilo koje etničke zajednice, već protiv principa da udruženja građana nose imena kontroverznih ličnosti koje predstavljaju provokaciju ne samo za etničke Makedonce, već i za sve građane koji žive u Makedoniji.

Ističu i da ne postoji opravdan osnov ili ozbiljan argument da se rad istorijske komisije poveže sa izmenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.     

"Ostajemo pri stavu da su u slučaju fizičkog napada na makedonskog državljanina Hristijana Pendikova u Ohridu, institucije sistema reagovale na odgovarajući način, počinioci su privedeni, istraga je u toku, a javnim političkim delovanjem događaj je osuđen od najviši predstavnika države - predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova", navodi se, između ostalog, u saopštenju makedonskog MSP-a, preneli su skopski mediji.

Ministarstvo je pozvalo na uzdržanost od daljih odluka i postupaka koji ozbiljno narušavaju odnose dve zemlje i njihovih građana, upravo u duhu, kako navode, evropskih vrednosti i sloboda.

Komentari (0)

Evropa