Region

"Oprostite što smetam, ne mogu da dišem": Protest u Zagrebu zbog smrti novinara i "sistema koji ga je ubio"

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

16:43

"Oprostite što smetam, ne mogu da dišem": Protest u Zagrebu zbog smrti novinara i "sistema koji ga je ubio"
"Oprostite što smetam, ne mogu da dišem": Protest u Zagrebu zbog smrti novinara i "sistema koji ga je ubio" - Copyright Tanjug/Hina/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu je danas održan protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu da dišem", tačno šest meseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 6. avgusta prošle godine, nakon što mu u pet dana ne samo da nije pružena medicinska pomoć nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled.

Tanjug/Hina/Daniel Kasap

 

Protestovalo se, kako su poručili, protiv sistema koji je ubio Matijanića i za sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj ne funkcioniše. 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) se zalaže za nezavisnu istragu okolnosti smrti Vladimira Matijanića, kao i za ostavku ministra zdravlja Vilija Beroša, preneo je portal Index.hr. 

Tanjug/Hina/Daniel Kasap

 

Predsednik HND Hrvoje Zovko i Matijanićeva životna partnerka Andrea Topić predali su hrvatskoj vladi zahteve iz peticije koju je potpisalo gotovo 5.000 ljudi. 

Zovko je pozvao učesnike protesta da salvom zvižduka pozdrave ministra Beroša i premijera (Andreja Plenkovića). 

"Šest meseci nas uveravaju, lažu, manipulišu da je sve bilo u redu. Ovo je delovalo kao odbor za saniranje štete”, rekao je Zovko.

On je naveo da je ovo protest i za sve one koji su doživeli tragediju poput Vladine.

"Da stvari ne funkcionišu govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cele Hrvatske, a u kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sistem, sistem u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije protest protiv zdravstvenih radnika i radnica čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sistema koji ne funkcioniše", poručio je Zovko. 

Tanjug/Hina/Daniel Kasap

 

Prema njegovim rečima, gradjani podržavaju borbu brojnih zdravstvenih udruženja koje traže bolje uslove rada.

"Poručujemo premijeru, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti", istakao je Zovko.

Životna partnerka Matijanića, Andrea Topić, je pročitala je nekoliko Vladinih statusa na Fejbuku. 
"Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su snimci koje smo čuli. Vlado je i posthumno doktorirao", kazala je Topić podsetivši na njegovo razotkrivanje doktorata HDZ-ovog Vice Mihanovića.

Tanjug/Hina/Daniel Kasap

 

Beroš je upozorio učesnike protesta da ne koriste ovaj tragičan događaj za političke ciljeve.  

"Moju ostavku možete da tražite, ali nemojte kao novinari koristiti smrt svog kolege za neke druge političke ciljeve”, poručio je Beroš u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa