Region

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, epicentar na Kvarneru, nema dojava o većoj šteti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

10:59

Snažan zemljotres u Hrvatskoj, epicentar na Kvarneru, nema dojava o većoj šteti
Snažan zemljotres u Hrvatskoj, epicentar na Kvarneru, nema dojava o većoj šteti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 10.45 područje Kvarnera pogodio je snažan pores. Hrvatski seizmološki zavod je potvrdio da je potres bio snage 4.8 po Rihteru.

 

"Danas, 16. februara 2023. godine u 10 sati i 47 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabeležili su jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru procenjen je na VI stupnjeva EMS skale. Potres se osetio širom hrvatskog primorja", objavila je Seizmološka služba.

Ako je suditi po izjavama koje je prene Index.hr potres se osetio i dalje - javljali su se čitaoci iz Zagreba, Krapine i ostalih delova Hrvatske.

"Dugo je trajao i dosta se treslo", kaže stanovnik Viskova.

"Lagano podrhtavanje", opisuje jedan stanovnik Krka na aplikaciji EMSC-a.

Hrvatski mediji objavili su fotografije odrona u uvali Srščica na ostrvu Krku.

Osnovna škola "Frane Petrića" u Cresu je nakon potresa, koji se dogodio u 10 sati i 47 minuta, učenike poslali kućama.

Komandir JVP Krk Goran Grubišić potvrdio je da je na kući u mestu Punat izbio požar kad je zbog potresa pao bojler na mašinu za veš. Dodao je da je požar ubrzo ugašen i da povređenih nema.

Velibor Velo Topolovec iz DVD-a San Marino Novi Vinodolski je izjavio za hrvatske medije da se zemljotres prilično jako osetio na tom području, ali da, prema prvim saznanjima, nema značajnijih oštećenja.

"Podrhtavanje je dosta dugo trajalo, čula se i tutnjavina koja je trajala 20-ak sekundi. Prema našim saznanjima epicentar potresa je na ostrvu Krku, u blizini Baške. Što se tiče Novoga, ljudi su izleteli iz kuća, veoma su bili uplašili,  ali na sreću, za sada nema nikakvih informacija o ozbiljnijim oštećenjima, kaže Topolovec i dodao da ima informacije da se potres osetio sve do Karlovca.

"Verovatno je da bi mogao uslediti još neki, ali ipak verujemo da će biti slabiji i da sledi faza smirivanja", naveo je Topolovec.

Stanovnici Bašćanske Drage javili su da se u trenutku potresa čula jaka eksplozija i da je došlo do odrona kamenja s lokalnih brda.

Novi slabiji zemljotres u Hrvatskoj, EMSC je registrovao u 10 sati i 53 minuta, magnituede dva stepena, s epicentrom 18 kilometara jugoistočno od Rijeke.

Nema dojava o većoj materijalnoj šteti nakon zemljotresa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da za sada nema dojava o većim materijalnim štetama nakon što je zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio Krk.

Plenković je rekao da je razgovarao sa Zlatkom Komadinom primorsko-goranskim županom i istakao da je vlada na raspolaganju za podršku ako za to bude potrebe.

"Prema informacijama koje Komadina u ovom trenutku ima, prema informacijama potpredsednika vlade i ministra ujutrašnjih poslova Davora Božinovića, za sada nema nekih dojava o ozbiljnim štetama ili bilo kakvim drugim posledicama, ali u svakom slučaju bićemo u kontaktu i na raspolaganju smo za svaku podršku ako to bude potrebno", rekao je Plenković, prenela je Hina.

Komentari (0)

Evropa