Region

Abazović: Pitanje dvojnog državljanstva se previše politizuje

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

15:05

Abazović: Pitanje dvojnog državljanstva se previše politizuje
Abazović: Pitanje dvojnog državljanstva se previše politizuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je danas je da se u toj zemlji previše politizuje pitanje dvojnog državljanstva i da toj temi treba pristupiti u vreme kada nema izbora i posmatrati je sa racionalnog apekta.

On je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem rekao da je pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano "naročito u kontekstu izborne kampanje i predsedničkih izbora”.

Na pitanje sa kojim zemljama u regionu Crna Gora ima sporazum o međusobnom priznavanju dvojnog državljanstva i da li postoji plan i dogovor da se sa Srbijom napravi takav sporazum, Abazović je naveo da Crna Gora ima restriktivni zakon o državljanstvu.

"Mi imamo restriktivan zakon o državljanstvu, odlučili smo se za taj model odavno. Definitivno moramo da vidimo kako da pomognemo onim građanima koji su unutar Crne Gore a nemaju državljanstvo a ovde žive i više od 30 godina”, rekao je on, prenosi CdM.

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore odbila je prošle nedelje kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića za predsednika Crne Gore jer ima srpsko državljanstvo.

Spajić je prvo negirao da ima državljanstvo Srbije, a onda je rekao da je pokrenuo proceduru odjave. Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 u poslednjih 15 godina.

Pojedini mediji objavili su krajem 2021. da je Spajić u aprilu te godine uz crnogorsko, imao i srpsko državljanstvo i da je imao "dvojno prebivalište", u Beogradu i Podgorici. Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa