Region

Abazović i Rama potpisali sporazum o izgradnji mosta na Bojani

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

13:59

Abazović i Rama potpisali sporazum o izgradnji mosta na Bojani
Zajednička sednica vlada Crne Gore i Albanije - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Ministri u crnogorskoj vladi u tehničkom mandatu i predstavnici Vlade Albanije potpisali su danas u Podgorici više međudržavnih sporazuma i memoranduma iz više oblasti. Sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani potpisali su premijeri Dritan Abazović i Edi Rama. Sporazumi su potpisani nakon zajedničke sednice vlada dveju država, koja je održana u Podgorici, a predsedavali su joj Abazović i Rama.

Međudržavni sporazumi se odnose na izgrađu mosta na Bojani i saradnji u oblasti energetike, plovnosti rekom Bojanom, održivom upravljanju ribarstvom na Skadarskom jezeru, socijalnoj zaštiti, sporta i mladih, kulture, kao i odbrane i zdravlja. 

Crna Gora i Albanija podeliće troškove izgradnje mosta preko Bojane koji povezuje Ulcinj i Velipolje, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.

Tanjug/MediaBiro

 

 

Albanija i Crna Gora saglasne su da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta.

Tačna vrednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletitiranja projektne dokumentacije.

Plan Albanije i Crne Gore je, kako je ranije saopšteno, da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70 na samo nekoliko kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu.

Tanjug/MediaBiro

 

 

Prema projektu, most preko reke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosiće 310 metara, most će imati dve kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosečna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara, kako se ne bi ometao rečni saobraćaj. Ceo projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 meseci. Most će se nalaziti iznad račvanja reke Bojane na dva rukavca koji formiraju turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.

Komentari (0)

Evropa