Region

Dodik: Samo u BiH strane diplomate podstiču sukobe i ostaju diplomate

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

10:38

Dodik: Samo u BiH strane diplomate podstiču sukobe i ostaju diplomate
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se američka Ambasada ponovo s njim obračunava, iako je "skandaloznu izjavu" dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, i da, "umesto jasne osude reisovih poziva na oružje, na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova".

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu". Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom, podseća Srna.

S druge strane, američka ambasada pozvala je lidere u BiH da se "ne kockaju sa mirom po drugi put".

"U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu pre 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama", rekao je Dodik za Srnu.

Dodik kaže da je još tada shvatio da je "američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu".

"U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti", istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske verske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

"Kavazović je govorio i da 'Vlah ne može biti načelnik Srebrenice', pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem", naglasio je Dodik.

"Negde bi zbog ovoga ambasador bio pozvan na konsultacije"

Dodik je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, "negde čak i najuren".

"Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od verskih poglavara, i ostaje diplomata", konstatovao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.

"Sugestija da postoji veća potreba za `mirom i tolerancijom` u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika", naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Linta najoštrije osudio Kavazovićevu izjavu

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je, kao ratnohuškačku, osudio izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH.

"Navedena izjava predstavlja u suštini poziv na rat s ciljem ukidanja dejtonskog udređenja BiH i stvaranja unitarne islamske države kako je to definisano u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića", poručio je Linta u pisanoj izjavi.

Dodao je da je tragično da Kavazović poziva na oružje i pripremu za rat umesto na mir, toleranciju, međusobno razumijevanje i smirivanje tenzija u BiH.

"U pitanju je neodgovorno i neprihvatljivo ponašanje jednog verskog poglavara koji očigledno zastupa projekat unitarne islamske države kao i bošnjački političari", poručio je on.

Linta smatra da bi, da je neko od velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve rekao ono što je izjavio Husein Kavazović, o tome brujao čitav svet i stizale bi osude.

On smatra da nije realno očekivati jasne i nedvosmislene osude zapaljive retorike Kavazovića iz međunarodne zajednice, niti od makar manjeg dela bošnjačkih političara.

Dodaje da nije realno očekivati izvinjenje od Islamske zajednice zbog poslednje skandalozne izjave njenog poglavara.

Podseća da nije bilo izvinjenja kada je Kavazović nedavno branio imama Mahića koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a SPC sektom.

Linta zaključuje da u BiH nije moguće uspostaviti trajni mir, stabilnost i međusobno povjerenje dok god  sa bošnjačke strane dolaze ovakve i slične ratnohuškačke i prijeteće izjave.

Poručuje da to znači da bošnjačka politička i intelektualna elita nisu iskreno prihvatile Dejtonski mirovni sporazum prema kome se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH i tri ravnopravna naroda.   

Šef hrvatske diplomatije začuđen izjavom reisa Kavazovića

Ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kaže da ga je začudila izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i poručuje da oružje donosi samo zlo, što je, kako kaže, pokazala ruska agresija na Ukrajinu.

"Začudio me je taj narativ, ali ne bismo smeli da iskazujemo nikakvu zabrinutost jer BiH ne preti nikakva opasnost. Oružje samo donosi zlo, a to vidimo na ruskoj agresiji na Ukrajinu", rekao je Grlić Radman u Vitezu.

Grlić Radman je na pitanje novinara o izjavi reisa Kavazovića na Muslimanskoj televiziji Igman (MTV) proteklog vikenda rekao da je "sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju da budu spremni da brane institucije države oružjem", prenela je Hina.

Agencija podseća da su izjavu Kavazovića juče kritikovali predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a da je iz Ambasade SAD pozvali državne zvaničnike da se "ne kockaju s mirom po drugi put".

Ministar Grlić Radman kaže da visoki zvaničnici u BiH treba da se uzdrže od teških reči  citirajući izreku da je "bolje ostati gospodar neizgovorene reči nego rob izgovorene".

Grlić Radman je odbio prigovore  da se Hrvatska meša u unutarnja pitanja u BiH. "Odbijam takvu ocenu ili procenu. Hrvatska se nikada nije mešala niti želi da se meša. Mi problematiziramo položaj Hrvata u BiH ako je zanemaren i ako je izborni zakon diskriminatoran. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i svi građani", rekao je Grlić Radman sinoć na promociji knjige "Diplomatska oluja" nekadašnjeg šefa hrvatske diplomatije Mate Granića.

Ponovio je da Hrvati nemaju svog legitimnog političkog predstavnika u Predsedništvu BiH budući da je izabran glasovima bošnjačkih birača.

 

 

Komentari (0)

Evropa