Region

Picula šef misije Evropskog paplamenta na predsedničkim izborima u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

15:49

Picula šef misije Evropskog paplamenta na predsedničkim izborima u Crnoj Gori
Tonino Picula - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula biće šef misije EP koja će posmatrati sprovođenje predsedničkih izbora zakazanih za 19. mart.

Iz kabineta Picule saopštili su da sedmočlana misija EP u Crnu Goru stiže 16. marta. Kako su naveli, članovi misije u Podgorici će održati sastanke sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, prenosi agencija Mina.

Iz Piculinog kabineta rekli su da će se članovi misije sastati i sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanim u Crnoj Gori i sa predstavnicima drugih međunarodnih organizacija, kao što je misija Saveta Evrope.

Picula je ocenio da će izbori, koji će za oko dve sedmice biti odrzani u Crnoj Gori, zasigurno biti obeleženi polarizacijom koja, kako je kazao, već više od dve godine paralizuje politički život najnaprednije zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Na nama je, kao misiji, da pratimo legalnost sprovođenja izbora, kao i okolnosti njihovog sprovođenja", kazao je Picula.

Kako je saopšteno, sa predstavnicima lokalnih i međunarodnih organizacija Picula i članovi misije održaće sastanak na teme izbornog zakonodavstva i praćenja sprovođenja izbornog procesa, analiziraće i kampanje kandidata, kao i medijsko praćenje izbora.

Navodi se da će se Picula i članovi misije, takođe, susresti sa kandidatima za predsednika Crne Gore.

"Na sami dan izbora, posmatraće sprovođenje izbora u Podgorici", kaže se u saopštenju.
Navodi se da će Picula i članovi misije, sa kolegama iz Saveta Evrope i ODIHR-a, u ponedeljak posle izbora održati sastanak sa preliminarnom analizom rezultata.

"Nakon toga biće održana zajednička konferencija za novinare na kojoj će dati ocenu sprovođenja izbora", najavili su iz Piculinog kabineta.

Komentari (0)

Evropa