Region

Kancelarija visokog predstavnika: Država BiH je titular državne imovine

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

09:36

Kancelarija visokog predstavnika: Država BiH je titular državne imovine
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Vlada Republike Srpske Gradu Doboju prenela vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, oglasila se Kancelarija visokog predstavnika porukom da će međunarodna zajednica s dužnom pažnjom pratiti ovaj i slične slučajeve.

Iz OHR su za Fenu rekli da Ustav BiH utvrđuje da je država BiH titular državne imovine, uključujući i neperspektivnu vojnu imovinu.

Iz OHR-a su, prenosi agencija, pozvali ponovo političke stranke da usvoje državni zakon o raspodeli državne imovine, koji bi bio u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, ali, navodi se, nisu odgovorili na pitanje da li će OHR, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je deo i Ustav BiH, poduzeti konkretne poteze u ovom slučaju.

"Usvajanje državnog zakona jedini je način da se osigura pravna sigurnost i iskoristi ekonomski potencijal ove imovine. Niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje vladavinu prava", naveli su iz OHR.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je ranije da će taj entitet učiniti sve da svu imovinu vrati u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

Prema tom zakonu, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovala Republika Srpska  “po sili zakona” pripada njima. 

To je, piše Fena, u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa