Region

Šta se očekuje u drugom krugu izbora u Crnoj Gori: Đukanoviću prva bitka, matematika na strani Milatovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2023

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema preliminarnim podacima CeMI nakon jučerašnjih predsedničkih izbora u Crnoj Gori najviše glasova na osvojio je kandidat Demokratske parrtije socijalista i sadašnji predsednik Milo Đukanović (35,2), a sa njim će u drugom krugu snage odmeriti Jakov Milatović (Pokret Evropa sad) koji je osvojio 29,2 odsto podrške birača.  

Nakon objavljivanja prvih rezultata obojica kandidata su imali optimistične i uveriljive govore u kojima su naveli da se nadaju pobedi u drugom krugu koji bi trebalo da bude održan 2. aprila. 

Iako je Đukanović u prvom krugu ostvario bolji rezultat, predizborna matematika govori u korist Milatovića kome su za sada nedvosmislenu podršku dali trećeplasirani na izborima Andrija Mandić i sadašnji premijer tehničke vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. Podršku Milatoviću dala je i Socijalistička narodna partija koja u prvom krugu nije imala svog kandidata, već je podržala Andriju Mandića.

Tanjug AP/Risto Božović

 

O podršci se sinoć prvi oglasio Andrija Mandić iz Demokratskog fronta za koga je glasalo 19,3 odsto birača koji je dao svoju otvorenu podršku kandidatu Milatoviću i pozvao birače da glasaju za njega 2. aprila.

"Dajem večeras u ime DF-a punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže. Naši glasači, svi do poslednjeg, da izađu i glasaju za Milatovića, bez obzira hoće li on poštovati našu podršku", rekao je Mandić. 

I premijer Dritan Abazović nedvosmisleno je podržao Jakova Milatovića i poručio da tok kampanje, izborni dan i konačno proglašenje rezulatata predsedničkih izbora predstavljaju veliku pobedu demokratije u Crnoj Gori

"Ovim putem želim da čestitam svim učesnicima izbornog procesa na političkoj korektnosti i prilično konstruktivnom pristupu proteklih dana, sa posebnim naglaskom na Jakova Milatovića, kome ide iskrena i nedvosmilena podrška za glatku pobedu u drugom krugu", navedeno je u saopštenju.

Euronews/Stefan Goranović

 

Kandidat Demokrata na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Aleksa Bečić koji je dobio bezmalo 11 odsto podrške, na prvoj konferenciji za medije posle zatvaranja biračkih mesta, nije konkretno rekao koga će podržati u drugom krugu, ali bi se njegov stav mogao čitati iz izjave da je jedna od poruka koja je poslata na izborima da su "one strukture koje su pobedile na poslednjim parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine sada osvojile 60 posto glasova", te da je "potpuno jasno šta je želja Crnogoraca i u narednom periodu".

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnela je ostavku na mesto predsednice u toj partiji i istakla je da je tim činom preuzela odgovornost zbog izbornog rezultata - dobila je 3,2 odsto glasova. Ona je čestitala Milu Đukanoviću na pobedi, ali nije odgovorila da li će ga i podržati u drugom krugu. 

Iz ove stranke su za vijesti su poručili da će nakon širokih konsultacija odlučiti da li će i koga da podrže u drugom krugu predsedničkih izbora. 

Kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je za Tanjug juče tokom dana da će, ukoliko on ne bude u drugom krugu predsedničkih izbora, podržati bilo kog predstavnika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine, kako bi se, kako je rekao, nastavilo oslobađanje Crne Gore. Time je jasno najavio mogućnost da pozove 1,4 odsto birača čije pj epoverenje dobio da podrže Milatovića.

Sa druge strane, sedmi kandidat na predsedničkim izborima je influenser Jovan Radulović, koji je prema uzorku CEMI-ja, osvojio 0,8 odsto glasova još se nije oglašavao po ovom pitanju. 

Kovačević: "Izvesno DPS ima najmanji koalicioni potencijal"

Despot Kovačević sa Fakulteta političkih nauka rekao je za Euronews Srbija da nije iznenađen sinoćnim rezultatima. Kako je naveo, bilo je izvesno da će se Đukanović naći u drugom krugu, ali su se, kako kaže, koplja lomila između Milatovića i Mandića.

"Najveće šanse su bile da se drugom krugu upravo nađu Đukanović i Milatović. Ozbiljni analitičari su bili svesni da je drugi krug neminovonost i da će se Đukanović tu naći. Bila je nejasna situacija između Mandića i Milatovića i razmišljalo se ko ima veće šanse, i sve se baziralo na to kakav je bio njihov rejting. Demokratski font i Evorpa sada su bili na nekih 17 odsto. Ono što je ipak bilo presudno je da su oni koji bi možda glasali za Bečića ili neke druge kandidate ipak su glasali za Milatovića jer veruju da on ima veće šanse protiv Đukanovića. Ja sam tog stanovišta da su i Mandić i Milatović imali svoje šanse. Svakako novi momenat je da su ovi izbori uvod u parlamentarne", rekao je Kovačević.

Upitan šta očekuje u drugom krugu, Kovačević kaže da je činjenica da još niko od ostalih kanddidata još nije dao podršku Đukanoviću i da tu treba tražiti određenu poruku.

"Niko od kandidata nije podržao Đukanovića, čak ni Draginja Vuksanović Stanković čiji glasači naginju toj stranci, toj struji. Ona nije jasno podržala ni jednog od kandiata. Njen kolega Raško Konjević je rekao da tu brigu terba da brinu Đukanović i Milatović", rekao je.

On je ponovio da je Mandić nedvosmisleno podržao Milatovića, da su izgledi da će i veći deo drugih kandata da ga podrži, dok sa druge strane, kaže, stiče se utisak da Đukanović više ne rukovodi situacijom kao nekada.

Euronews

"Ako idemo prostom  matematikom, svi drugi birači su na strani Milatovića. To ne mora da znači podršku u drugom krugu. Javna i najčvršća podrška je bila od Mandića. Međutim, Đukanovć ima oko šest procenata više od Milatovića, ali šanse u durgom krugu su u njegovim rukama. Čini se da Đukanović ne rukovodi situacijom kada su u pitanju predsednički ili parlamentarni izbori. Ovaj put je to u rukama drugih i vidimo da se on doboro snalazi ali to nije ona moć na koju smo navilkli", rekao je on.

Na konstataciju da Albanci juče nisu izašli u velikom broju, Kovačević kaže da je njihova slaba izlazost pokazala da Đukanović nema veliku snagu u toj zajednici.

"Različite albanske liste su dale različite podrške. Imali smo pre toga izbore u Tuzima gde je jedna albanska lista bila direktno konfrotirana DPS-u, pa je ta lista govorila da je DPS uvek radio protiv Albanaca. Sa druge strane imate Abazovića koji je u provm krugu podržao Bečića. Sama slaba izlaznost je pokazala da Đukanović nema snagu među tim zajednicama. Jedan broj glasa za njega, ali to nije ona podrška na koju je on navikao", rekao je.

Kovačevića ne iznenađuje ni izlaznost od 64 odsto i navodi da je to inače praksa kada su u pitnaju izbori u Crnoj Gori.

"To nije ništa novo, ako pogledamo sve izbore ranije to je taj standard. To nam ne govori ništa, ali te razlike između opština i gradova nam pokazuje ko je kakav rezultat imao. U većim gradovima je izlazonost bila u redu, za rauliku od juga Crne Gore. Ako vidimo rezultate, vidimo da je Milatović jači u centralnoj Crnoj Gori", rekao je.

Nije iznenađen ni činjenicom da će se ubrzo održati parlamentarnim izbori, navodeći da su oni nekim partijama zapravo krajnji cilj.

"Svi su znali da će parlamentarni da dođu na proleće ili rano leto. Akteri su se ponašali kao da se spremaju za parlamentarne izbore. Sinoć smo u obraćima Bečića, Mandića pa i Đukanovića videli da su parlamentarni izorni njihov krajnji cilj. I pored toga što su predsednički važni, oni su poslednji bastion DPS-a. Rezultati drugog kruga i eventualna pobeda Milativća svakako mogu da budu vetar u leđa za parlamentarne izbore. Njihov rast je izazvov. Treba videti kako će se oni stabilizovati", rekao je.

Kovačević kaže da treba pratiti i dalji tok formiranja kolacilcija, jer neke partije, objašnjava, imaju sličnu političku retoriku.

"Pa neke koalicija su bile naslućene i ovaj put. Sama podrška Abazovića Bečiću, koji je bio siguran da neće ući u drugi krug, govori o tome da i jedan i drugi trpe odliv birača. Videćemo ko će sa kim i ko ima kakve šanse, ono što je izvsno je da DPS ima najmanji koalicioni potencijal, postali su ona organiziacjia da niko sa njima ne želi da sarađuje", kaže.

Što se daljeg odnosa sa Srbijom tiče, ukoliko pobedi Milatović, kaže da tu ne očekuje iznenađenja jer je i sam Milatović, podseća, govorio o dobrim odnosima sa susedima.

"To je naglašen, i Milatović i Mandić i Bečić su govorili o dobrim odnosima sa Srbijom. Ono što je jako važno da su i Milatović i Bečić podržali projekat Otvorenog Balkana. ČIni mi se da će to biti sledeći važni korak u regionalnim integracijama. Nastavljen će biti onaj put koji odgovara i Evropi", rekao je.

Naime, iako je Đukanović osvojio 35,2 odsto glasova ili oko 120.000 glasova, to je za 57.000 manje u odnosu na izbore održane 2018. godine kad je ostvario pobedu već u prvom krugu.

Da su ovog pada, ali i predizborne matematike jasno je i iz oglašavanja DPS. Generalni sekretar  ove stranke Aleksandar Bogdanović poručio da je izborni rezultat predsedničkog kandidata Mila Đukanovića očekivan, a da sada sledi dinamična aktivnosti i potpuna mobilizacija biračkog tela.

Jer hipotetički, dovoljni su i glasači Andrije Mandića koji je nedvosmisleno podržao MIlatovića da Đukanović ostane bez mandata. 

Komentari (0)

Evropa