Region

Poslanica u Hrvatskoj pocepala sliku s porukom mržnje "Srpsko porodično stablo": Mesto joj je u smeću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

19:18

Poslanica u Hrvatskoj pocepala sliku s porukom mržnje "Srpsko porodično stablo": Mesto joj je u smeću
Prinskrin/Youtube/Hrvatski sabor - Copyright Prinskrin/Youtube/Hrvatski sabor

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica SDSS-a u hrvatskom Saboru Dragana Jeckov rekla je tokom sednice parlamenta da je slika na papiru "Serbian family tree", pronađena u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima, primer poziva na nasilje i mržnju zbog etničke pripadnosti. Ona je tu sliku pocepala i poručila da joj je mesto u smeću, prenosi Večernji.  

Dragana Jeckov je navela da je slika sa natpisom "Serbian family tree" ("Srpsko porodično stablo") školski primer poziva na nasilje i mržnju usmerenu prema određenoj grupi zbog etničke pripadnosti - prema Srbima i srpskoj zajednici, prema pravoslavnim vernicima. 

"Treba se ograditi od mrzitelja i ovakvih poruka i njihovih namera jer su one opasne i pogubne za uređeno i civilizirano društvo, važno je reći 'ne' takvim porukama, 'ne' mržnji", poručila je poslanica SDSS-a, nakon čega je pred svima pocepala sliku. 

U noći između 14.i 15. marta nepoznati počinioci oskrnavili su srpski zavetni krst u centru Vinkovaca, zalepivši na njega nalepnicu sa spornom slikom, prenosi RTS. Na nalepnici s natpisom "Serbian family tree", prikazani su obešeni ljudi. 

Prinskrin/Youtube/Hrvatski sabor

 

Eparhija osiječkopoljska i baranjska je tada saopštila da je nalepnica sa neprimerenim sadržajem kazneno delo i da je to javno podsticanje na nasilje i mržnju prema Srbima i srpskoj zajednici. Navedeno je i da su policijski službenici izvršili uviđaj i da tragaju za počiniocem.  

Komentari (0)

Evropa