Region

Oštra reagovanja iz RS povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi: "Uvreda za svaku žrtvu"

Komentari

Autor: RTRS

25/03/2023

-

18:56

Oštra reagovanja iz RS povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi: "Uvreda za svaku žrtvu"
Oštra reagovanja iz RS povodom odlikovanja brigade HVO u Derventi: "Uvreda za svaku žrtvu" - Copyright Tanjug/HINA/URED PREDSJEDNIKA RH/Tomislav Bušljeta

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Republike Srpske oštro su reagovali nakon što je danas hrvatski predsednik Zoran MIlanović dodelio orden 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane čiji su pripadnici počinili zločine nad Srbima na području Dervente i Posavine, prenosi RTRS.

Boračka organizacija Republike Srpske saopštila je da okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi predstavlja novi akt agresije i vređanje srpskih žrtava.

"Dodela ordena zloglasnoj j103.je najbahatiji čin provokacije i uvreda za svaku žrtvu i njihove porodice, ali i atak na mir i dobre međunacionalne odnose koji vladaju u Derventi. Ovaj čin je, zbog vređanja srpskih žrtava i emocija, mogao da izazove incident koji bi imao strašne posledice na odnose u Derventi i svakodnevni život. Počast žrtvama - da, vređanje tuđih žrtava - ne. A odlikovanje HVO je uvreda za Srbe, derventske žrtve i stradalnike", rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je dodela odlikovanja direktna uvreda za sve žrtve i njihov porodice.

"Upravo taj današnji čin, i to dan uoči obeležavanja strašnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, dodatno ponižava srpske žrtve. Zločinom u Sijekovcu, koji je počinjen krajem marta 1992. godine, poslata je jasna poruka Srbima šta ih čeka, jer je taj zločin, nakon ubistva srpskog svata u Sarajevu, bio i okidač sukoba u BiH i čin agresije Hrvatske vojske na Republiku Srpsku", rekao  je Kojić za Srnu.

Vršilac dužnosti predsednika SDS-a Milan Miličević rekao je da dolazak Milanovića u Derventu na proslavu osnivanja 103. brigade HVO i uručivanje odlikovanja toj po zlu čuvenoj jedinici na godišnjicu stravičnog zločina koji je regularna Hrvatska vojska učinila u Sijekovcu samo nekoliko kilometara dalje, predstavlja skandal, otvoren šamar, tešku uvredu srpskom narodu i sramno ruganje svim srpskim žrtvama u Posavini.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović nazvao je dolazak Milanovića u Derventu skandalom i nacionalnom sramotom.

Milanović je danas u Derventi na obeležavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane jedinicu  odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog. 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa