Region

Vlada Republike Srpske prekinula saradnju s ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

22:52

Vlada Republike Srpske prekinula saradnju s ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH
Vlada Republike Srpske prekinula saradnju s ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH - Copyright AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srpske donela je odluku o prekidu saradnje sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH zbog, kako je navedeno, "mešanja u unutrašnje poslove BiH i antidejtonskog delovanja".

U saopštenju objavljenom na sajtu Vlade se kaže se da će prekid saradnje trajati sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH i ocenjuje da takvo delovanje ambasada nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH.

Ističe se da Vlada RS smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici.   

Navodi se da je Republika Srpska "prisiljena da prekine saradnju sa diplomatama obe ambasade i da s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

U saopštenju je najavljeno da će Vlada RS obavestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama tih zemalja zbog njihovog "antidejtonskog delovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", a informaciju o prekidu saradnje dostaviće Narodnoj skupštini RS.

Oglasile se ambasade SAD i Velike Britanije

Američka ambasada u Sarajevu ocenia je da odluka o prekidu kontakata institucija Republike srpske sa zvaničnim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva predstavlja "još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao predsednik RS Milorad Dodik", a to je, kako se navodi, put izolacije i autoritarne vladavine.

Ambasada na svom Tviter nalogu ističe da je to put koji "ne koristi stanovnicima Republike Srpske".

"Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske i nastavićemo da pružamo pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pružiti pomoć režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda ili koji koristi dobronamjernu međunarodnu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti", navodi se u objavi, prenose Nezavisne novine.

Kako se dodaje, Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera šteti Republici Srpskoj.

"Dodikovi očajnički potezi se kockaju s budućnošću stanovnika RS sve u nameri kako bi održao svoj režim i koruptivne interese", navodi se. Povodom odluke o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH oglasila se i britanska ambasada.

"Sve nepredvidljivije odluke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, štete interesima i reputaciji Republike Srpske, saopštila je Ambasada Velike Britanije u BiH.

"Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje", navodi se u saopštenju pomenute ambasade.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa