Region

Savet Evrope: Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj smanjiće prostor za javnu debatu i ugroziti medije

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

12:43

Savet Evrope: Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj smanjiće prostor za javnu debatu i ugroziti medije
Savet Evrope: Kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj smanjiće prostor za javnu debatu i ugroziti medije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet Evrope upozorio je danas na nameru vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizuju klevetu i uvedu visoke kazne za ova krivična dela, što će, kako kažu, ako budu usvojeni smanjiti prostor za javnu debatu i ugroziti ne samo medije, nego i bilo koga ko se oglasi kritično na društvenim mrežama.

„Ako NSRS usvoji ovaj zakon, ova krivična dela će ostaviti širok prostor za interpretaciju od sudova kada budu ocenjivali šta ulazi u pojam klevete ili uvrede i na taj način bi to tužiocima moglo omogućiti progon novinara koji izveštavaju o korupciji ili drugim pitanjima od javnog interesa, kao i svih onih koji javno pišu na društvenim mrežama“, navodi se u dopisu Saveta Evrope, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Podsećaju da je Vlada Republike Srpske 2. marta usvojila amandmane i istakli da je kleveta u Srpskoj dekriminalizovana 2001. godine, a da je u oktobru prošle godine Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske na Tviteru pozvao ministra pravde RS da pripremi amandmane koji bi kriminalizovali klevetu i uvredu.

„Onako kako se navodi u nacrtu, nova krivična dela klevete i uvrede i otkrivanje ličnih i porodičnih okolnosti bi mogli dovesti do kazne u visini od 51.200 evra u određenim okolnostima“, navedeno je.

Podsetili su da je 14. marta grupa novinara i nevladinih aktivista iz RS protestovala ispred parlamenta dok su poslanici na dnevnom redu imali pomenuti nacrt. Podsetili su i na izjavu Siniše Vukelića, predsednika Kluba novinara Banjaluka, da će biti onemogućeno istraživačkim novinarima da mogu da obavljaju svoj posao, a da će i obični građani biti suočeni s pretnjom da će biti krivično gonjeni ako budu slobodno govorili, čak i pri privatnim okupljanjima.

Istakli su da je Marko Divković, predsednik BH novinara, izjavio da bi ovakav zakon bio korak unazad od 50 godina, pišu Nezavisne.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa