Region

Blinken: Milorad Dodik se ponaša kao Putin, na putu je autoritarne vladavine

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

29/03/2023

-

22:52

Blinken: Milorad Dodik se ponaša kao Putin, na putu je autoritarne vladavine
Blinken u Uzbekistanu - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken uporedio je u sredu lidera bosanskih Srba Milorada Dodika sa Vladimirom Putinom poručivši mu da je krenuo istim putem autoritarne vladavine kojim odavno ide ruski predsednik.

U objavi na Tviteru šef američke diplomatije poslao je direktnu poruku Dodiku nakon što je po njegovom nalogu vlada Republike Srpske prošle nedelje odlučila da svi zvaničnici iz reda bosanskih Srba prekinu kontakte sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH jer se one, tvrdi Dodik, upliću u unutrašnje poslove.

Dodik je nakon toga ponudio dodatno tumačenje da se odluka odnosi samo na diplomate akreditovane u BiH, ali ne i na SAD i Veliku Britaniju s kojima je, kako tvrdi, zainteresovan da nastavi saradnju.

Američki državni sekretar sada mu je uzvratio porukom da je ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi osoba koja provodi politiku Vašingtona i deluje u interesu demokratske i prosperitetne budućnosti svih ljudi u BiH i poručio Dodiku da ima to u vidu i još mu je predbacio da je osoba odgovorna za ugrožavanje temeljenih prava i sloboda građana, prenosi Jutarnji list.

Time je aludirao na Dodikova nastojanja da se u RS uvedu zakoni o kriminalizaciji klevete.

Dodik je uz to najavio i zakon kojim bi se LGBTIQ aktivistima zabranio prilazak školskim ustanovama u RS, a pripadnicima seksualnih manjina poručio je da u tom entitetu nisu poželjni i da trebaju "otići na ostrva" ukoliko žele da žive po svojim kriterijumima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa