Region

Dodik želi kriminalizaciju klevete i uvrede u RS: Kritičari se plaše "medijskog mraka", vlast se poziva na Savet Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2023

-

08:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Republici Srpskoj kleveta i uvreda mogle bi da postanu krivično delo. Naime, Narodna skupština 23. marta usvojila je Nacrt novog krivičnog zakonika, a nadalje sledi dvomesečna javna rasprava. U konačnici bi novi zakon važećim trebalo da proglasi Milorad Dodik, koji ga je najavio čim je preuzeo funkciju predsednika Republike Srpske.

Prema nacrtu, za klevetu nisu predviđene zatvorske kazne, ali jesu novčane. Veće kazne propisane su u situacijama kad je kleveta izneta u medijima, uključujući i društvene mreže ili su one izrečene na javnom skupu. 

Misija OEBS u BiH podseća da je BiH prva zemlja Jugoistočne Evrope koja je još 2001. prestala tretirati klevetu kao krivično delo, te poziva nadležne organe da odustanu od ove ideje. Narodna skupština RS je u julu 2001. godine klevetu prebacila iz krivične u građansku oblast tako što je donela Zakon o zaštiti od Klevete RS koji je trenutno još na snazi.

Nakon što je ovaj zakon usvojen pre 22 godine, o kleveti se na ovaj način više nije govorilo. Ideju o kriminalizaciji krajem oktobra prošle godine je pokrenuo Dodik, koji je na Tviteru napisao da je od Vlade RS tražio donošenje još dva zakona koja se odnose na sprečavanje širenja lažnih vesti i sprečavanje jezika mržnje. 

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini (BiH) očekuje da vlasti u RS povuku predložene zakone. Dodaje se da bi ovakve zakonske izmene "nametnule nepotrebna i nesrazmerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posledičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja".

Nikola Morača, novinar "Euroblica" i portala "Srpska info", priveden je u februaru nakon što je objavio tekst o osumnjičenom za silovanje koji je pušten da se brani sa slobode. Sporno je bilo otkrivanje inicijala osumnjičenog, opis događaja, kao i odbijanje da inspektorima otkrije izvor informacija. Zbog toga je Morača osumnjičen za krivično delo povreda tajnosti postupka.

"Ne mogu se oteti utisku da je neko uhvatio momenat i rekao - sada ćemo da ga privedemo i uzmemo telefon. Mislim da oni smatraju da u tom telefonu mogu da nađu nešto što je njima zanimljivo. Taj telefon je i dan danas kod njih", naveo je Morača.

Nakon što je 23. marta Narodna skupština usvojila Nacrt krivičnog zakonika po kojima kleveta i uvreda postaju krivično delo, Morača smatra da bi ovakvo postupanje moglo da postane uobičajena praksa prema novinarima u Republici Srpskoj.

"Ako usvoje taj zakon, ovde će nastupiti medijski mrak", navodi Morača.

Novčane kazne veće od 60.000 evra

Željko Raljić, politički analitičar i novinar, stava je da medijski mrak i jeste namera novog zakona koji je krajem prošle godine najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Uvođenje klevete i uvrede ugrozilo bi, kaže, rad medija i podiglo nivo autocenzure.

"Jasno je da su mediji ti koji su doprineli padu njegovog ličnog rejtinga, veIikog rejtinga njegove političke partije. Suština jeste da se ovim želi, a to nije ni sam inicijator krio, zaštititi porodica Milorada Dodika jer je, zaboga, izložena javnom linču. Suština je da mediji treba da budu sprečeni u svom istraživačkom radu, i da ne iznose brojne afere o korupciji i kriminalu", kaže Raljić.

Nacrt zakona za klevetu predviđa novčane kazne od oko 2.500 do čak 61.000 evra. Veće kazne propisane su u situacijama kad je kleveta iznesena u medijima, uključujući i društvene mreže ili na javnom skupu. Najviše kazne predviđene su za one koje "javno izlože poruzi ili preziru" lica ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti ili zbog etničkog porekla, seksualnog opredeljenja ili rodnog identiteta.

Pravnici sa kojima je Euronews Srbija razgovarao, kažu da je posebno sporna "uvreda" koja se uvodi u krivični zakonik. Prema njihovim tumačenjima, nacrt nije preciziran i ostavlja prostor da tužilaštvo reaguje i ako se u javnosti prenese istina koja bi mogla da našteti nečijem ugledu.

Pravnici ukazuju na to da su kleveta i uvreda, zakonski već regulisani, a da će se ovim izmenama dati snažnije oružje policiji i tužilaštvu. Oni podsećaju i na stav Evropskog suda za ljudska prava, po kojem kleveti niti je mesto u krivičnom zakoniku, niti u zatvorskoj ćeliji.  

"Kod nas u Nacrtu nisu predviđene zatvorske kazne, ali novčane su toliko visoke da ukoliko osuđeno lice ne može da plati 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 evra) u datom roku, ići će u zatvor do dve godine", navodi pravnica Jovana Kisin Zagajac.

Šta kaže vlast, a šta opozicija?

Opozicione stranke smatraju da vlasti u Republici Srpskoj preko institucija žele da zabrane bilo kakvu priču o aferama, bilo da se one nađu u medijskom prostoru ili na privatnom slavlju.

"Bukvalno ne smete ništa da kažete protiv njih, ni protiv članova njihove porodice. I što je posebno zabrinjavajuće - što nije važno da li je to što vi kažete istina ili nije, jer ima član koji kaže da se istinitost neće dokazivati", navodi Igor Crnadak, šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ukoliko bi napisana ili izrečena istina o nekom funkcioneru uznemirila njega ili članove njegove porodice, slede sudske kazne. Iz vladajućeg SNSD-a navode da nemaju nameru da ograniče slobodu govora, nego da obezbede dostojanstvo ličnog i porodičnog života.  

"Mi smo našli uporište u rezoluciji Saveta Evrope, u kojoj je navedeno da se moze ograničiti pravo slobode izražavanja u nekim situacijama kada se povređuje ljudsko dostojanstvo. Imamo pravo na osnovu te rezolucije da donesemo zakon kojim ćemo izreći novčane kazne za takvo ponašanje i takva dela", ističe Srđan Mazalica, poslanik SNSD.

Protiv kriminalizacije klevete i uvrede u Republici Srpskoj digle su se brojne ambasade, prema čijim ocenama se radi o krupnom koraku unazad.

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić ranije je izjavila za Euronews Srbija da je Dodik taj koji je pokrenuo priču oko kriminalzacije klevete i uvrede i navodi da njegov obračun s medijima nije otpočeo ovim.

"Ako slušamo predstavnike vlasti, oni su veoma odlučni da uvedu kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj, čega svi oni pošteni i čestiti novinari i građani, u njihovoj interpretaciji, ne treba da se plaše. Već sam takav stav nosi zlokobnu slutnju da će se loše provesti oni koji su digli galamu", rekla je Topić.

Komentari (0)

Evropa