Region

Visoki predstavnik za BiH: Onima koji fantaziraju o promeni granica - gotovo je

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

18:09

Visoki predstavnik za BiH: Onima koji fantaziraju o promeni granica - gotovo je
Visoki predstavnik za BiH: Onima koji fantaziraju o promeni granica - gotovo je - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novoimenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu na panelu "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin", a u svom govoru poručio je da je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji treba da ostane na političkoj agendi, koja je izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vreme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate, rekao je Šmit, preneo je portal Klix.ba.

"Kada pogledamo BiH, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda, te ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi delovi mogli sročiti drugačije, no danas imamo Sporazum kakav je. Onima koji i danas gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države, kažem da je gotovo", kazao je Šmit.

On je naglasio da je Evropskoj uniji ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu i među njima sprovesti delimične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena.

Postoji komparativna prednost kada ste član evropskih integracija, što se može videti na primeru na programu COVAX-a, kazao je on.

"Sjedinjene Američke Države su u prošlosti u kritičnim trenucima napravile puno za Zapadni Balkan, nekada više nego Evropljani, kojima je trebalo više vremena da shvate šta treba napraviti", dodao je Šmit.

Posebno je upozorio na važnost ulaganja u mlađe generacije kroz obrazovanje, jer oni imaju potencijal da ubrzaju procese pomirenja, kako u BiH tako u čitavom regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa