Region

Milanović: Promene u BiH ne mogu bez Hrvatske i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

17:43

Milanović: Promene u BiH ne mogu bez Hrvatske i Srbije
Milanović: Promene u BiH ne mogu bez Hrvatske i Srbije - Copyright EPA/IGOR KUPLJENIK

veličina teksta

Aa Aa

Bilo kakve promene u BiH ne smeju se dogoditi bez Hrvatske i Srbije, izvornih potpisnica Dejtonskog sporazuma, izjavio je danas hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Milanović je juče u Briselu na samitu NATO rekao da su se uvrštavanju Dejtonsokg sporazuma u Deklaraciju NATO protivile neke zapadne zemlje među kojima je pomenuo Nemačku i Italiju.

Danas u Bratislavi razgovarao je sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andžejom Dudom i tom prilikom ponovio da je Hrvatska tek nakon šest dana insistiranja uspela da u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum

"To se nije smelo dogoditi, to je trebalo da bude rešeno još pre nedelju dana. Neko se tome protivi, dakle neko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati", rekao je Milanović, prenela je Hina.

Dodao je da te države koje to žele kritikuju srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja tog mirovnog sporazuma.

"To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno", kazao je Milanović.

Rekao je da se uključivanje Dejtona u završnu deklaraciju NATO protivilo "više država", Nemačka, Italija, odnosno "niz zapadnih diplomatija".

"Zapadna Evropa koja na nekom toksičnom niovu, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, obezbeđuje od potresa", rekao je hrvatski predsednik.

Kazao je i da deo zapadnih država za BiH zagovara takozvani "građanski" model kojim bi se zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a dan ranije u Briselu je rekao da "to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala".

"To neka rade kod kuće. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Šengen", rekao je Milanović.

Naglasio je, kako se navodi, da se planovi za BiH ne mogu donositi "ispod radara" te da bilo kakve promene u susednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Preporuka za vas

Dodik odgovorio Komšiću: Ako BiH može bez stava RS u NATO, neka proba odmah
Komšić za Euronews Srbija: Ljudi iz RS koji se glasno protive NATO, drugačije se ponašaju pred Amerikancima

Komentari (0)

Evropa